• Посилання скопійовано

Заміна товару неналежної якості на інший товар, який коштує дорожче

ТОВ на загальній системі продало товар (запчастину) в кількості 1 штука покупцю. Покупець виявив, що запчастина не працює і виставив претензію-рекламацію, в якій просить замінити цей товар на інший згідно договору. Товар покупець повернув. Товар, який ТОВ відправляє на заміну, має більшу ціну закупівлі, ніж той, який повернув покупець. Як правильно це провести в бухобліку? Які наслідки з прибутку та ПДВ? Як складати покупцю РК і податкову накладну?

В даному випадку відбувається заміна товару. Для покупця суми розрахунків не змінюються, він отримує новий товар замість несправного за такою ж ціною. Відповідно, продавець повинен зробити РК на дату передання нового товару. Причина коригування – зміна номенклатури, код 104, при цьому вартість товару не змінюється.

Рекомендації податківців щодо заповнення такого РК див. тут.

В бухобліку слід відобразити повернення однієї запчастини і реалізацію іншої, при цьому ціна реалізації не змінюється. Нижче на прикладі покажемо облік такої заміни, коли вартість нової запчастини більша, ніж ціна її реалізації.

Облік заміни товару неналежної якості

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума, грн

Передання першої запчастини покупцю, визнання доходу від реалізації

361

702

16800

Нарахування ПЗ з ПДВ

702

641

2800

Отримано оплату від покупця

311

361

16800

Списання проданої запчастини за собівартістю 9500 грн

902

281

12500

Повернення покупцем першої запчастини, оприбуткування її у продавця. РК на цю дату не складається, тому що немає повернення коштів

902

281

(9500)

Передання покупцю другої запчастини без визнання доходу, який був визнаний раніше, а зараз відбувається тільки її списання. На дату передання покупцю другої запчастини складається РК на зміну номенклатури з типом причини коригування 104

902

281

14900

Донараховано ПЗ на різницю між продажною ціною запчастини 14000 грн та її ціною закупівлі 14900 грн: (14900 – 14000)/6 = 150 грн, складено податкову накладну. Якщо вартість нової запчастини не перевищує ціну реалізації, то ПДВ не донараховується

949

641

150

Як бачимо з таблиці, якщо підприємство надає покупцю новий товар, собівартість якого вища за ціну реалізації, на таку різницю доведеться нарахувати ПДВ відповідно до абз. 2 пп. 188.1 ПКУ

У бухобліку виникає збиток на суму різниці між Дт 902 та Кт 702: 14900 – 14000 = 900 грн. Цей збиток зменшить фінрезультат з метою оподаткування за правилами бухобліку, будь-яких коригувань фінрезультату для цього випадку не передбачено.

Якщо ж собівартість нового товару не перевищує ціну реалізації, ПДВ не донараховується, а сама операція залишається прибутковою, просто сума прибутку стає менше.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    Сьогодні 09:137
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 406
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249445