• Посилання скопійовано

ПДВ за ст. 199 ПКУ в первісній вартості ОЗ

Підприємство придбало ОЗ, що використовуватимуться як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних видах діяльності. Тож потрібно нарахувати компенсуюче ПДВ за ст. 199 ПКУ. Куди відносити таке ПДВ в бухобліку, якщо ПН на придбані ОЗ (не) зареєстрована?

До первісної вартості ОЗ відносяться, серед іншого, суми непрямих податків у зв'язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються підприємству) (див. п. 8 НП(С)БО 7).

В Інструкції з бухобліку ПДВ, яка втратила чинність ще з 09.08.2019 р., з приводу розглядуваного питання зазначалося таке (див. п. 11, п. 12 Інструкції).

Сума компенсуючого ПДВ за пп. 198.5 і ст. 199 ПКУ відображається проведеннями:

  • Дт 643 Кт 641 — нарахована сума ПДВ;
  • Дт 15, 20, 92, тощо Кт 643 — зазначена сума ПДВ включена до первісної вартості ОЗ, запасів, послуг тощо.

Якщо надалі ця сума донараховується, то на підставі розрахунку коригування до податкової накладної роблять проведення:

  • Дт 643 Кт 641 — донарахована сума ПДВ;
  • Дт 949 Кт 643 — донарахована сума ПДВ списана до складу витрат.

Якщо надалі сума компенсуючого ПДВ зменшується, то на підставі розрахунку коригування до податкової накладної роблять проведення:

  • Дт 641 Кт 643 — зменшена сума ПДВ;
  • Дт 643 Кт 719 — сума зменшення списана до складу доходів.

Інструкція хоч і скасована, але, на наш погляд, норми Інструкції базувалися на нормах чинних НП(С)БО та Інструкції № 291. Тому і зараз компенсуючий ПДВ за пп. 198.5 і ст. 199 ПКУ слід відображати аналогічно.

Якщо ПН на придбані ОЗ до моменту введення ОЗ в експлуатацію зареєстрована, і компенсуючий ПДВ нараховується також до моменту введення ОЗ в експлуатацію, на наш погляд, компенсуюче ПДВ включається до складу первісної вартості ОЗ (Дт 643 Кт 641; Дт 15 Кт 643).

Якщо ж ПН на придбані ОЗ зареєстрована вже після зарахування ОЗ в експлуатацію, внаслідок чого і компенсуючий ПДВ нараховується після введення ОЗ в експлуатацію, то, на наш погляд, такий компенсуючий ПДВ включається до складу витрат (Дт 643 Кт 641; Дт 949 Кт 643).

Причина в тому, що первісна вартість ОЗ формується витратами, пов’язаними з придбанням ОЗ і які понесені до моменту введення ОЗ в експлуатацію (див. п. 8 НП(С)БО 7). Якщо ПН не була зареєстрована до моменту введення ОЗ в експлуатацію, то на цей момент згідно ПКУ не було підстав нараховувати компенсуюче ПДВ. Тобто, витрат на сплату такого ПДВ не існувало. Такі витрати виникли вже після введення ОЗ в експлуатацію.

Але чітко в НП(С)БО та Інструкції №291 такі нюанси не прописані.

Рекомендуємо з цього питання звернутися до Мінфіну, як до держоргану, що відповідає в Україні за методологі бухобліку (див. ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік). Як направити звернення, можна прочитати на сайті Мінфіну тут.

Причому, на наш погляд, це не те питання, яке підприємство може вирішити, обумовивши наказом керівника підприємства. Порядок бухобліку ПДВ не вирішується самостійно підприємством. Це питання визначається чинними НП(С)БО і Інструкцією № 291. А якщо воно не має чіткого вирішення, варто звернутися до Мінфіну.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 149
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249335
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435