• Посилання скопійовано

Який алгоритм розрахунку обсягів постачання товарів/послуг з метою визначення ризиковості операції?

Який алгоритм розрахунку залишку за товарами/послугами за конкретним кодом з метою запобігання блокування ПН, якщо надходять квитанції: "Обсяг постачання товару/послуги …. перевищує величину залишку, визначеного як різниця обсягу придбання такого товару/послуги та обсягу його постачання, що відповідає п.1 Критеріїв ризиковості здійснення операцій (додаток 3 Порядку)". Аналіз товарів/послуг за кодами УКТЗЕД/ДКПП у M.E.Doc допоможе у цьому питанні?

Відповідно до п. 1 Додатку 3 до Порядку № 1165 одним з китеріїв ризиковості здійснення операцій є такий:

  • обсяг постачання товару/послуги згідно з кодом УКТЗЕД/ДКПП/умовним кодом такого товару, зазначений у ПН або РК  на збільшення суми ПДВ, яку подано для реєстрації в ЄРПН, перевищує величину залишку, що визначається як різниця між:
  • обсягом придбання на митній території України такого товару/послуги (крім обсягу придбання товарів/послуг за операціями, які звільнені від оподаткування та підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою) та/або ввезення на митну територію України такого товару, зазначеного з 1 січня 2017 р. в отриманих ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, і митних деклараціях, збільшеного у 1,5 раза, 
  • та обсягом постачання відповідного товару/послуги, зазначеного/зазначеної в ПН/РК, зареєстрованих з 1 січня 2017 р. в ЄРПН, за відсутності такого товару/послуги згідно з кодом УКТЗЕД/ДКПП/умовного коду товару у врахованій таблиці даних платника податку.

Обсяги постачання та придбання визначаються за даними ПН/РК, митних декларацій в гривнях без урахування ПДВ.

Отже, перевірити цей показник в розрізі кожного окремого коду УКТЗЕД/ДКПП/умовний коду товару  можна за таким алгоритмом:

1. Перевіряємо, чи є цей код у врахованій таблиці даних платника ПДВ. Якщо є, то вищезгаданий критерій не перевіряється. Якщо коду немає або таблиця не врахована, потрібно перевіряти обсяги придбання та продажу товарів/послуг за відповідним кодом;

2. Визначаємо обсяг придбання товарів/послуг на митній території України та обсяг ввезення товарів за цим кодом з 1 січня 2017 року. Для цього можна використовувати інформацію з отриманих ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, та з імпортних митних декларацій;

3. Множимо обсяг придбання на 1,5;

4. Визначаємо обсяг постачання товарів/послуг на митній території України за цим кодом з 1 січня 2017 року. Для цього можна використовувати інформацію з виданих ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН;

5. Від показника, визначеного у п. 3, віднімаємо показник, визначений у п. 4, і отримуємо величину, на яку можна зараз зареєструвати обсяг постачання товарів/послуг за цим кодом у виданих ПН/РК.

З питанням про те, чи є відповідні інструменти для такого аналізу в програмі M.E.Doc, слід звертатися до технічної підтримки програми.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 722
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432