• Посилання скопійовано

Нарахування ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ при списанні МШП та МНМА, використаних під час перебування на ЄП (2%)

Перебуваючи на ЄП (2%) підприємство списало з позабалансового обліку МШП та списало з балансу МНМА (амортизація нарахована 100% при введенні в експлуатацію), які введені в експлуатацію до переходу на ЄП (2%). МШП придбано з ПДВ, МНМА створено за рахунок запасів, придбаних з ПДВ. Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ після автоматичного повернення з 01.08.2023 р. на загальну систему оподаткування та ПДВ?

Згідно з пп. 9-1.2 підр. 8 розд. ХХ ПКУ платники податків, у яких була призупинена реєстрація платником ПДВвідповідно до пп. 9.5 підр. 8 розд. ХХ ПКУ та яким 01.08.2023 року автоматично відновлено права та обов’язки, встановлені розділом V та підр. 2 розд. XX ПКУ, за товарами, необоротними активами, придбаними/виготовленими/ввезеними на митну територію України з ПДВ до початку застосування особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 цього підрозділу, які використані (поставлені, реалізовані) в період застосування особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 цього підрозділу, зобов’язані не пізніше 31.10.2023 року нарахувати ПЗ з ПДВ відповідно до пп. 198.5 ПКУ.

За буквального розуміння цієї норми, ПДВ потрібно нараховувати на товари, необоротні активи, які використані (поставлені, реалізовані). Тобто, в дужках уточнено, про яке використання йде мова. Про використання тільки шляхом поставки, реалізації. А не про будь-яке використання.

Але оскільки МШП та МНМА не поставлені, а списані з балансу, то, на наш погляд, за загальним правилом немає підстав для нарахування ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ відповідно до пп. 9-1.2 підр. 8 розд. ХХ ПКУ.

Але якщо вартість списаних МШП та МНМА віднесена на собівартість продукції, яка продана під час перебування підприємства на ЄП (2%), нарахувати ПДВ за пп. 198.5 ПКУ доведеться. У всякому разі, саме так консультує ДПС, відповідаючи на питання 39.

Питання звучить так: «Платник податку 4 групи переходить на 3 групу єдиного податку зі сплатою 2 %. У 2 кварталі все ж продає свою продукцію, яка вирощена раніше. У цю продукцію включені витрати, які придбані з ПДВ. Який перерахунок ПДВ потрібно зробити при поверненні на платника ПДВ і 4 групу?».

ДПС відповідає, що «…після відновлення правил нарахування та сплати ПДВ такий платник ПДВ у податковій звітності за перший звітний період відповідно до пункту 198.5 статті 198 Кодексу повинен нарахувати податкові зобов’язання на вартість товарів, послуг, використаних (поставлених, реалізованих) в не оподатковуваних операціях, суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту на дату переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки, виходячи з вартості придбання таких товарів, послуг».

Замітьте, що база оподаткування в цьому випадку визначається виходячи з вартості придбання відповідних товарів.

Але якщо МШП та МНМА використані для адміністративних чи інших потреб і їх вартість не включалася до складу проданої під час перебування на ЄП (2%) продукції, товарів, то за буквального розуміння норми п. 9-1.2 підр. 8 розд. ХХ ПКУ відсутні підстави для нарахування ПДВ за пп. 198.5 ПКУ.

Щоправда, думка ДПС з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 151
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249335
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435