• Посилання скопійовано

Різниця між первинним документом і податковою накладною 1 копійка

В податковій накладній сума на 1 копійку більша, ніж сума за актом наданих послуг. Постачальник послуг відмовляється виправляти акт чи податкову накладну. Як можна розв'язувати це питання?

В ПКУ немає чіткої, однозначної, зрозумілої норми, яка дає пряму відповідь на це питання.

Але гляньмо, що з цього приводу думає ДПС.

Наприклад, читаємо в ІПК ДПСУ від 07.09.2023 р. № 2857/ІПК/99-00-21-03-02-06: «...якщо розбіжність на 0,01 грн між загальною сумою коштів, що підлягають сплаті, з урахуванням ПДВ у податковій накладній та аналогічною сумою, зазначеною у акті виконаних робіт, виникла за рахунок арифметичних заокруглень, то така розбіжність не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту на підставі податкової накладної за умови дотримання інших правил, визначених ПКУ для формування податкового кредиту».

Дивимося іншу ІПК ДПСУ від 03.08.2023 р. № 2269/ІПК/99-00-21-03-02-06: «...якщо розбіжність на 0,01 грн та/або 0,02 грн між вартістю послуги з урахуванням ПДВ та сумою попередньої оплати (авансу) та/або між сумою ПДВ у первинних документах та сумою ПДВ у податковій накладній виникла за рахунок арифметичних заокруглень, то така розбіжність не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту на підставі податкової накладної за умови дотримання інших правил, визначених ПКУ для формування податкового кредиту».

Те саме ми читаємо в ІПК ДПСУ від 19.06.2023 р. № 1438/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 29.05.2023 р. № 1337/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 03.05.2023 р. № 1112/ІПК/99-00-21-03-02-06 і багато інших.

Тобто, це стала позиція ДПСУ.

Тому, на наш погляд, в розглядуваній ситуації підприємство має право відобразити податковий кредит на підставі податкових накладних, які мають розбіжність з первинними документами в одну копійку. Відтак робити якісь виправлення не обов’язково.

Але, ясна річ, що якщо помилка виправлена і жодних розбіжностей немає, то це гарантує відсутність питань від перевіряльників. Проте на практиці не завжди вдається врегулювати такі копійчані розбіжності через об’єктивні фактори – арифметичні похибки через заокруглення. Уникати таких ситуацій слід ще на етапі встановлення ціни за одиницю послуг: спочатку визначати ціну одиниці без ПДВ з точністю до копійки, до 10 коп. тощо, а потім до неї додавати суму ПДВ – відповідно до п. 194.1.1 ПКУ.

Втім, для уникнення непорозумінь з податківцями можна отримати від них індивідуальне податкове роз’яснення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 660
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202430
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431