• Посилання скопійовано

Отримані ФОП кошти за продані квитки від агентів: що з ПДВ?

ФОП на загальній системі оподаткування, платник ПДВ, здійснює пасажирські перевезення по Україні та за кордон. Квитки продаються агентами, які перераховують кошти на рахунок ФОП за мінусом комісійної винагороди. Як правильно складати податкові накладні та якими документами керуватись для ведення обліку такої діяльності?

ПДВ

Відповідно до пп. 189.13 ПКУ, у разі постачання відповідно до Закону України «Про автомобільний транспорт» квитків на проїзд в автобусах та на перевезення багажу базою оподаткування є винагорода, що включає автостанційний збір. До бази оподаткування не включається вартість перевезення, що перераховується перевізнику, та сума витрат на страхування пасажирів, яка перераховується страховій компанії.

Особливості виконання цієї норми пояснювалося у відповіді ДПС на питання в ЗІР (101.07): «Який порядок оподаткування та складання податкової накладної у автостанції, яка здійснює продаж квитків на проїзд та у перевізника?».

ДПС зазначала, що базою оподаткування ПДВ у автостанції – платника ПДВ, яка здійснює продаж квитків на проїзд автобусами, є сума, що складається з автостанційного збору та плати за послуги з попереднього продажу квитків (за наявності такої). Вартість проїзду, що включається до вартості квитка та перераховується перевізнику, не включається до бази оподаткування ПДВ у автостанції – платника ПДВ.

Перевізник складає податкову накладну на повну вартість послуг перевезення.

Незважаючи на те, що послуги з перевезення надаються кінцевому споживачу, а кошти від надання послуг з перевезення перевізник отримує від автостанції, у графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)».

проставляється умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється.

Автостанція складає податкову накладну на суму, що складається з автостанційного збору та плати за послуги з попереднього продажу квитків (за наявності такої).

У рядку «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється.

Інші дані та показники такої податкової накладної заповнюються за правилами, визначеними Порядком заповнення податкової накладної.

Щоправда, наведена консультація переведена до нечинних з 01.01.2022 р. у зв’зяку із внесенням змін до пп. 188.1 ПКУ.

На наш погляд, це суто формальна причина переведення консультації до нечинних. Тому що в тексті консультації цитувався пп. 188.1 ПКУ. Тож внаслідок того, що він змінений, консультацію і перевели до нечинних. Але такі зміни не вплинули на особливості складання ПН в розглядуваній ситуації.

Тож, на наш погляд, ПН перевізнику ФОП слід виписувати так, як наведено вище.

 

Які документи мають бути у ФОПа?

Перелік документів, які повинен мати водій, що здійснює перевезення пасажирів, наведено на сайті Укртрансбезпеки тут.

Наприклад, там наведено такі документи, як схема маршруту, розклад руху тощо.

Разом з тим нормативними документами не визначені документи, якими підтверджується надання послуг перевезення. На наш погляд, це може бути складений у довільному форматі звіт ФОП щодо виконаного рейсу, в якому він зазначає кількість перевезених пасажирів та загальну вартість перевезення.

Датою нарахування ПЗ з ПДВ визначатиметься за датою події, яка настала раніше — або дата отримання від агента коштів за квитки, або дата надання послуг перевезення, що підтверджується, приміром, звітом ФОП (див. пп. 188.7, пп. 189.4 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 602
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431