• Посилання скопійовано

У якому місяці постачальник має відобразити РК на зменшення суми ПДВ?

У вересні 2021 р. підприємство повернуло надмірно сплачені кошти покупцю і надіслало йому РК, який був зареєстрований 17.01.2022 р. Підприємство зробило УР до декларації з ПДВ за вересень 2021 р., де зменшило ПЗ на суму цього РК. В е-кабінеті було збільшено сальдо розрахунків з бюджетом на цю суму на користь підприємства. Після подання декларації з ПДВ за січень 2022 р. виникло перевищення на суму цього РК, що зменшило суму ліміту. Чи правильно було відкориговано ПЗ у вересні 2021 р.? Чи потрібно було показати РК в декларації за січень 2022 р.? Як повернути ліміт з ПДВ?

Відповідно до пп. 192.1 ПКУ, розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до ПН, яка складена на отримувача - платника ПДВ, підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений РК отримувачу.

Далі, згідно з пп. 192.1.1 ПКУ постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної. На практиці це означає, що такий РК можна включити в декларацію з ПДВ за той період, коли був зареєстрований такий РК на зменшення. Консультацію податківців з цього питання див. тут. В даному випадку, якщо РК зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації (операція сталася у вересні 2021 року, а РК зареєстровано у січні 2022 року), то постачальник має право зменшити податкові зобов’язання у податковій декларації з ПДВ того звітного періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН, тобто в декларації за січень 2022 року.

Оскільки у січні 2022 року в декларацію не було включено цей РК на зменшення, який зареєстрований в цьому ж січні 2022 року, то вийшло так, що в ЄРПН була зареєстрована менша сума податкових зобов’язань, ніж сума ПЗ, показаних в декларації з ПДВ. Через це і виникло перевищення і зменшився ліміт для реєстрації ПН.

За загальним правилом, для виправлення ситуації потрібно подати два УР:

  • до декларації за вересень 2021 року і виключити з неї цей РК на зменшення податкових зобов’язань;
  • до декларації за січень 2021 року і включити до неї цей РК на зменшення податкових зобов’язань. Після цього сума перевищення повинна зникнути і ліміт має відновитися.

Але зараз діє воєнний стан і діють особливі правила виправлення помилок з ПДВ. А саме:

  • платники ПДВ тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану, не мають права на подання УР до податкових декларацій, передбаченого пп. 50.1 ПКУ, за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 року з показниками на зменшення податкових зобов’язань (абз. 23 пп.  69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Це значить, що за періоди до запровадження воєнного стану до січня 2022 року включно можна подавати УР тільки на збільшення суми ПДВ до сплати у рядку 18 УР. Отже, можна буде подати зараз УР за вересень 2021 року, у якому виключити з декларації зменшуючий РК (бо зобов’язання збільшаться). А ось включити цей РК в декларацію за січень 2022 року поки що не вдасться, треба чекати закінчення воєнного стану або скасування цього правила.
  • На суму збільшення ПЗ за періоди до введення воєнного стану нараховується штраф 3% відповідно до пп. 50.1 ПКУ та пеня за ст. 129 ПКУ – за загальними правилами. Абзац 22 пп.  69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ звільняє від цього штрафу тільки ті періоди, що припадають на воєнний стан. Відповідно, збільшення ПЗ з ПДВ за попередні періоди буде вже зі штрафом 3% на загальних підставах.

 

Висновки

  1. РК на зменшення суми ПДВ потрібно було відобразити у декларації за січень 2022 року, а не за вересень 2021 року;
  2. Перевищення виникло через те, що зменшуючий РК був зареєстрований у січні 2022 року та не був відображений в декларації за січень 2022 року;
  3. Під час дії воєнного стану можна виправити декларацію з ПДВ за вересень 2021 року і знову додати туди помилково зменшену суму ПЗ з ПДВ за цим зменшуючим РК;
  4. При збільшенні ПЗ з ПДВ за вересень 2021 року, якщо в графі 6 рядка 18 УР буде позитивне значення, потрібно буде нарахувати штраф 3% відповідно до пп. 50.1 ПКУ на суму такого значення;
  5. Під час дії воєнного стану не можна буде виправити декларацію з ПДВ за січень 2022 року, оскільки зменшення ПЗ за минулі періоди до початку воєнного стану тимчасово заборонено.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202416
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 513
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431