• Посилання скопійовано

ПДВ за касовим методом з перехідних операцій при переході на ЄП

Юрособа - платник ПДВ, яка застосовує касовий метод ПДВ, з 01.04.2022 р. перейшла на ЄП (2%). У березні 2022 р. надані послуги, ПДВ відображено за кредитом субрахунку 6431. У квітні отримана оплата. Але ПЗ не нараховано, тому що реєстрація платником ПДВ була припинена. З 01.08.2023 р. юрособа повернулася на попередню систему оподаткування та ПДВ. Що робити із залишком ПДВ на субрахунку 6431?

Відповідно до пп. 9.5 підр. 8 розд. ХХ ПКУ, платники єдиного податку третьої групи на ЄП (2%) звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, а також від подання податкової звітності з ПДВ, а їх реєстрація платником ПДВ є призупиненою.

Під призупиненням реєстрації платником ПДВ розуміється, що для платників ЄП групи 3 (2%) призупиняються права та обов’язки платника ПДВ, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ (у тому числі щодо формування податкового кредиту) на період використання особливостей оподаткування на ЄП (2%).

Операції, здійснені платником ЄП (2%) вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ.

З наведеного випливає, що в розглядуваній ситуації у юрособи взагалі не виникатимуть обов’язки щодо нарахування ПДВ.

А як бути з сумою ПДВ, яка отримана у вартості оплати у квітні 2022 року?

Дивимося відповідь ДПС на питання 51 щодо особливостей переходу платників на спрощену систему оподаткування.

Питання таке: «Чи будуть оподатковуватися кошти, отримані в рахунок погашення заборгованості, по яким тільки визначено дохід (ПДВ обчислювалось за касовим методом)?».

ДПС відповідає, що якщо відвантаження товарів здійснювалось у період застосування касового методу оподаткування ПДВ, то отримані кошти у період перебування платника податку на спрощеній системі оподаткування за такими операціями включатимуться до доходу, що оподатковуватиметься за ставкою ЄП 2 %.

Тож якщо оплата отримана у квітні 2022 р., всю суму такої оплати, включаючи ПДВ, слід було включати до складу доходу, який оподатковується ЄП.

І в бухгалтерському обліку, на наш погляд, таку суму ПДВ слід було віднести до складу доходу: Дт 6432 Кт 719.

Якщо юрособа цього не зробила, на наш погляд, потрібно виправити в порядку, прийнятому для виправлення помилок.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 640
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202430
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431