• Посилання скопійовано

Рекламний акаунт у Фейсбук: оплата карткою та ПДВ

ТОВ, платник податку на прибуток та ПДВ, розмістило рекламний акаунт у Фейсбук. Чи можна платити за рекламу (поповнювати акаунт) за допомогою корпоративної картки? Як звітувати? Що з ПДВ та податком на доходи нерезидентів?

Чи можна платити за рекламу за допомогою платіжного засобу?

Так, можна. Але з урахуванням таких особливостей.

В п. 109 Положення №5 зазначено, що здійснення розрахунків за торговельним зовнішньоекономічним договором (контрактом) за допомогою електронного платіжного засобу забороняється, крім випадків здійснення таких розрахунків:

  • за одним зовнішньоекономічним договором (контрактом);
  • в один операційний день;
  • операція за яким не перевищує незначний розмір.

Згідно з пп. 7 п. 2 Положення №5 незначний розмір валютної операції (далі - незначний розмір) - розмір валютної операції (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком на дату здійснення операції), який є меншим, ніж розмір, передбачений ст. 20 Закону №361-IX.

У свою чергу, в ст. 20 Закону №361-IX названа цифра 400 000 грн, чи сума в іноземній валюті, банківських металах, інших активах, еквівалентна за офіційним курсом гривні до іноземних валют і банківських металів 400 тисяч гривень на момент проведення фінансової операції.

Таким чином, можна поповнити рекламний акаунт за допомогою електронного платіжного засобу, якщо за цей день було тільки це поповнення акаунту Фейсбук, і сума оплати не перевищує 400 000 грн чи суму в іноземній валюті, еквівалентну за офіційним курсом НБУ 400 000 грн.

 

Як підзвітній особі звітувати за витрачені кошти?

Згідно з пп. 170.9.4 ПКУ у разі якщо під час відрядження або виконання окремих цивільно-правових дій платник податку застосував платіжні інструменти, включаючи корпоративні (бізнесові) платіжні інструменти або особисті платіжні інструменти, чи їх реквізити, для проведення розрахунків у безготівковій формі та/або для отримання готівки в межах суми добових витрат та за відсутності оподатковуваного доходу, звіт про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт, не складається і не подається.

В такому разі згідно з пп. 170.9.2 ПКУ вартість витрат засвідчується документом (випискою та/або відомостями з рахунку) в електронній або паперовій формі, що містить визначену законом інформацію про виконані платіжні операції за рахунком, до якого емітований такий платіжний інструмент.

Разом з цим згідно з пп. 170.9.3 ПКУ документальне підтвердження суми фактичних витрат на відрядження або виконання окремих цивільно-правових дій шляхом надання підтвердних документів, що засвідчують суму таких витрат, у разі здійснення безготівкових розрахунків з використанням платіжних інструментів, включаючи корпоративні (бізнесові) платіжні інструменти або особисті платіжні інструменти, чи їх реквізити, та повернення особі, яка видала кошти/електронні гроші під звіт, суми надміру витрачених коштів/електронних грошей, розмір яких розрахований згідно з пп. 170.9.1 цього пункту, здійснюється платником податку до закінчення місяця, наступного за місяцем, у якому платник податку:

а) завершує таке відрядження;

б) завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок особи, яка видала кошти/електронні гроші під звіт.

Тобто, в розглядуваній ситуації підзвітна особа не подає авансовий звіт. Підтвердженням оплати буде виписка банку ТОВ за рахунком, до якого підв’язаний платіжний інструмент (корпоративна картка). Разом з цим підзвітна особа має надати до бухгалтерії ТОВ виписку за акаунтом чи інший встановлений правилами ведення акаунту документ, який підтверджує витрачання коштів – до закінчення місяця, наступного за місяцем, у якому платник здійснював оплату. Наприклад, якщо держатель корпоративної картки сплатив у травні, то до кінця червня він має надати документ.

 

За яким курсом проводити витрати на придбання рекламних послуг?

За офіційним курсом НБУ на дату здійснення оплати (див. п. 5 НП(С)БО 21). 

Заборгованість за передоплатою є немонетарною, тому на таку заборгованість курсові різниці не нараховуються (див. пп. «б» п. 7 НП(С)БО 21).

Потім отримані послуги відносяться до складу витрат за курсом на дату здійснення оплати (п. 6 НП(С)БО 21).

 

Чи нараховувати ПДВ?

Так, потрібно нараховувати ПДВ за правилом першої події. У розглядуваній ситуації це дата оплати. Таким чином, на дату оплати слід нарахувати ПДВ, скласти ПН і зареєструвати в ЄРПН. Детально це питання ми розглядали тут, тут.

 

Податок на доходи нерезидента

Ні, цей податок не утримується. Раніше він утримувався згідно з пп. 141.4.6 ПКУ. Але цей підпункт виключено на підставі Закону України від 03.06.2021 р. №1525-IX.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024951
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249195
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435