• Посилання скопійовано

Дві квартири об’єднали в одну: чи буде ПДВ при продажу такої квартири?

Юрособа, платник ПДВ, у 2016 році придбала житлову нерухомість з ПДВ. У 2019 році купила ще одну житлову нерухомість поруч (без ПДВ). У 2019 році квартири об'єднали в одну. У 2023 році збираються продати цю об’єднану квартиру. Чи буде вона об'єктом оподаткування за пп. 197.1.14 ПКУ як перший продаж?

Відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ звільняється від ПДВ постачання житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості, крім першого постачання таких об’єктів.

У цьому підпункті перше постачання житла (об’єкта житлової нерухомості) означає:

а) першу передачу готового новозбудованого житла (об’єкта житлової нерухомості) у власність покупця або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за кошти виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за кошти замовника;

б) перший продаж реконструйованого або капітально відремонтованого житла (об’єкта житлової нерухомості) покупцю, який є особою, іншою, ніж власник такого об’єкта на момент виведення його з експлуатації (використання) у зв’язку з такою реконструкцією або капітальним ремонтом, або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за кошти виконавця матеріалів) на таку реконструкцію чи капітальний ремонт за кошти замовника.

Як ми писали у цій новині, операцією з першої поставки житла (об’єктів житлового фонду) слід вважати передачу квартир після будівництва підприємству-інвестору. Саме така операція має оподатковуватися ПДВ на загальних підставах. 

В зазначеному випадку, на нашу думку, об’єднання квартир не є такою реконструкцією або капітальним ремонтом житла (об’єкта житлової нерухомості), що потребує виведення його з експлуатації (використання) у зв’язку з такою реконструкцією або капітальним ремонтом – адже весь будинок в цілому і ці квартири зокрема не виводяться з житлового фонду на період об’єднання квартир.

6 листопада 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в рамках справи № 826/6329/16, касаційне провадження № К/9901/28895/18 (ЄДРСРУ № 92714958) досліджував питання операцій з першого постачання житла в розумінні податкового законодавства.

Як випливає зі змісту правових позицій Верховного Суду від  27 лютого 2018 року у справі № 826/1513/17, від 10.12.2019 року у справі № 817/223/15, від 31.07.2019 року у справі № 808/2699/14 та від 28.04.2020 року у справі № 814/4831/13-а, правовий режим першого постачання житла поширюється одночасно як на власне спорудження житлового будинку, так і на спорудження всіх об’єктів, які збудовані в результаті виконання відповідних робіт із будівництва житлового будинку.

Подальше постачання відповідних об`єктів, які раніше передані в межах операції з постачання робіт із спорудження комплексного об'єкта, не розглядається як окреме перше постачання новозбудованого житла і не підлягає оподаткуванню ПДВ.

Із зазначеного випливає, що всі складові житлового будинку, тобто всі об’єкти нерухомості, які є невід’ємною частиною житлового будинку, в тому числі квартири, підлягають ПДВ лише під час першого їх постачання в складі робіт із спорудження житлового будинку (передачі права власності на готовий житловий будинок). Відповідно, усі подальші операції з постачання таких об`єктів є другим постачанням таких об`єктів у розумінні пп. 197.1.14  ПКУ.

Що стосується першого продажу реконструйованого або капітально відремонтованого житла (об’єкта житлової нерухомості): автор вважає, що тут мається на увазі реконструкція всього будинку в цілому як комплексного об’єкта, з виведенням його з експлуатації та з подальшим введенням в експлуатацію після реконструкції.

Тож, на нашу думку, продаж об’єднаної квартири не є першим постачанням реконструйованого або капітально відремонтованого житла, отже, ця операція звільнена від ПДВ відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202417
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202453
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202428
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427
  • Відшкодування вартості втраченої посилки: які ПДВ-наслідки?
    Підприємство веде роздрібну поштову торгівлю. Посилки відправляються через АТ «Укрпошта» на умовах післяплати. Є частина посилок, які в процесі транспортування/зберігання на Укрпошті втрачаються і згідно з актом АТ «Укрпошта» відшкодовується вартість втраченої посилки на рахунок підприємства. Підприємство є платником ПДВ. Вартість посилки компенсується без ПДВ. Як відобразити ПДВ за операцією з відшкодування втраченого товару Укрпоштою?
    19.03.202431