• Посилання скопійовано

Касовий метод ПДВ для будівельних підрядників

Підприємство є підрядником та виконує будівельні роботри, має з замовником кілька договорів. Чи може воно за деякими договорами працювати за касовим методом, а за деякими - ні? Чи потрібно це прописувати в договорі? Чи може підприємство під час воєнного стану, працювавши за першою подією, перейти на касовий метод за певним договором?

Що відомо про касовий метод з ПКУ?

Відповідно до пп. 187.1 ПКУ за операціями з виконання підрядних будівельних робіт суб’єкти підприємницької діяльності (підрядники та субпідрядники) можуть застосовувати касовий метод податкового обліку відповідно до пп. 14.1.266 ПКУ.

Згідно з пп. 14.1.266 ПКУ касовий метод для цілей оподаткування згідно з розд. V ПКУ – метод податкового обліку, за яким дата виникнення ПЗ визначається як дата зарахування (отримання) коштів на рахунки платника податку, відкриті в установах банків та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, у касу платника податків або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата віднесення сум податку до ПК визначається як дата списання коштів з рахунків платника податку, відкритих в установах банків, та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, дата видачі з каси платника податків або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).

Поряд з цим у декларації з ПДВ в кінці декларації є окреме поле «Відмітка про застосування касового методу податкового обліку». Тобто, якщо платник обрав такий метод, він ставить відмітку в цьому полі декларації.

Це всі норми ПКУ, які регламентують застосування касового методу. Жодних додаткових пояснень ані в ПКУ, ані в інших підзаконних нормативних актах немає. Тому розуміння цієї норми можуть бути різні.

На наш погляд, якщо платник обрав касовий метод, то він повинен застосовувати його до всіх підрядних будівельних робіт. Зазначена норма не передбачає вибірковості – що ось ми тут застосовуємо, а тут не хочемо.

Звісно, що платник може наполягати і на вибірковості, адже, повторимося, прямо і однозначно про це в ПКУ не сказано. В такому разі для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію з цього питання. Ми, повторимося, не бачимо можливості застосовувати касовий метод вибірково.

 

Як обрати касовий метод?

Дивимося відповідь податкової на питання в ЗІР (101.06): «Яким чином платник ПДВ (підрядник та субпідрядник) може зробити вибір/відмову про застосування касового методу визначення податкових зобов’язань за операціями з виконання підрядних будівельних робіт?».

Податкова відповіла, що для застосування касового методу не передбачено подання до контролюючих органів будь - яких заяв чи повідомлень щодо початку застосування касового методу.

При цьому у декларації з ПДВ, починаючи зі звітного періоду, з якого платник податку почав застосовувати касовий метод, платник у відповідному полі в кінці декларації проставляє відповідну позначку.

Далі податкова пише, що про застосування касового методу платник зазначає в розпорядчому документі про облікову політику.

Якщо платник податку бажає відмовитись від застосування касового методу податкового обліку, то така відмова здійснюється з початку року шляхом внесення відповідних змін до облікової політики підприємства.

У разі відмови від застосування касового методу сума ПЗ з ПДВ платника податку збільшується на суму, нараховану на вартість товарів/послуг, поставлених платником податку, але не оплачених коштами чи іншими видами компенсацій на дату переходу такого платника до звичайного режиму оподаткування.

Тут зауважмо, що в жодному нормативному документі не зазначено, що касовий метод обліку ПДВ є елементом облікової політики і це питання потрібно визначати обліковою політикою. 

Облікова політика - сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для ведення бухгалтерського обліку, складання та подання фінансової звітності (ст. 1 Закону про бухоблік).

Особливості нарахування ПДВ жодним чином не мають відношення до облікових принципів, методів і процедур. 

Відповідно до п. 9 НП(С)БО 6, облікова політика може змінюватися тільки, якщо змінюються:

  • статутні вимоги, 
  • вимоги Мінфіну, або, 
  • якщо зміни забезпечать достовірне відображення подій або операцій у фінансовій звітності підприємства.

Звісно, що касовий метод ПДВ не має відношення до жодної з перерахованих підстав зміни облікової політики.

Навіть якщо вважати, що це елемент облікової політики, то щодо змін такої політики читаємо норми Методрекомендацій №635.

Відповідно до пп. 3.2 Методрекомендацій № 635, змінити облікову політику підприємство може у виняткових випадках, прямо встановлених в П(С)БО. Перегляд облікової політики має бути обґрунтований. Облікова політика може бути змінена, як правило, з початку року.

Тобто, змінюється політика, як правило, з початку року. Але не обов’язково з початку року. Вона може змінюватися в будь-який час.

З наведеного випливають такі висновки.

Якщо підприємство обирає касовий метод обліку ПДВ, воно може оформити таке обрання наказом керівника підприємства. Причому це не наказ про зміну облікової політики, тому що, як ми визначили, до облікової політики касовий облік відношення не має.

Обрати касовий метод підприємство може з початку будь-якого місяця. І відмовитися від такого методу підприємство також може з будь-якого місяця.

Тобто, повторимо, якщо підприємство застосовувало правило першої події, воно може з початку будь-якого місяця перейти на касовий метод, навіть під час воєнного стану.

 

Чи потрібно касовий метод прописувати у договорі з контрагентом?

На наш погляд, потрібно. Адже цей аспект впливає на податковий облік замовника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243651
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024241