• Посилання скопійовано

Позитивна податкова історія платника ПДВ

09.11.2022 р. подана фінзвітність за 9 місяців, в якій на кінець звітного періоду залишкова вартість ОЗ більша за 5 млн грн. Керівник та засновник не змінювалися. Але в е-кабінеті ДПС, в розрахунку показників ППІ, змін немає. Коли дані цієї звітності почнуть використовувати для дотримання критерію 3 позитивної податкової історії платника ПДВ?

Дивимося третій показник Переліку показників, за якими визначається позитивна податкова історія (ППІ) платника податку на додану вартість, який є додатком 2 до Порядку №1165:

  • «3. Залишкова вартість основних засобів для платників податку на прибуток підприємств на кінець звітного (податкового) періоду (звітний (податковий) період обирається відповідно до пунктів 137.4 і 137.5 статті 137 Податкового кодексу України для певної групи платників) становить більше 5 млн гривень та відображена у звітності, за якою граничні строки її подання передують календарному дню розрахунку такого показника, за умови, що з початку попереднього року керівник та засновник не змінювалися».

Всього в Переліку наведено шість показників.

Щоб мати позитивну податкову історію, платник насамперед має відповідати одному із шести основних критеріїв (див. тут, тут). Тобто, якщо платник відповідає щонайменше третьому критерію, він є таким, що має ППІ.

Відповідно до п. 9 Порядку №1165 платник податку отримує розраховані показники позитивної податкової історії через електронний кабінет.

 

З якої дати набуде чинності третій показник ППІ?

В розглядуваній нормі Переліку сказано: «…відображена у звітності, за якою граничні строки її подання передують календарному дню розрахунку такого показника…».

Тобто, з наступного календарного дня від дати граничного строку подання декларації. Причому звітний період обирається згідно з пп. 137.4 і пп. 137.5 ПКУ. Такими періодами є за загальним правилом календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. Або річний податковий період.

Оскільки підприємство в розглядуваній ситуації подавало звітність за 9-ть місяців, значить, для нього звітним періодом є в тому числі три квартали, тобто 9-ть місяців.

Останній строк подання декларації з податку на прибуток за 9-ть місяців 2022 р. – 09.11.2022 р.

Це означає, що новий показник ППІ має бути розрахований вже 10.11.2022 р. І, відповідно, має відображатися в електронному кабінеті.

Якщо цього не відбулося, можливо, підприємство не дотримало критеріїв для розрахунку цього показника.

Наприклад, один з критеріїв – залишкова вартість ОЗ на кінець звітного періоду має бути більшою за 5 млн грн.

Тобто, не всіх необоротних активів, а виключно ОЗ. Причому – залишкова (первісна мінус знос), а не первісна.

На жаль, в нормативних документах чітко не зазначено, яким чином визначається залишкова вартість для цілей визначення ППІ.

Якщо визначати за даними фінзвітності, то така залишкова вартість ОЗ на кінець звітного періоду відображається в рядку 1010 графи 4 балансу.

Але програмне забезпечення податкової може бути не налаштоване на отримання саме такого показника. Тому цей показник може отримуватися інакше.

Нагадаємо, в пп. 14.1.9 ПКУ зазначено, що залишкова вартість основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів для цілей розділу III - сума залишкової вартості таких засобів та активів, яка визначається як різниця між первісною вартістю і сумою розрахованої амортизації відповідно до положень розділу III цього Кодексу.

Тобто, податкова залишкова вартість розраховується згідно з нормами ст. 138 ПКУ, зокрема п. 138.3 ПКУ.

Така податкова залишкова вартість відображається в рядку А17 графи 4 додатку АМ до декларації з прибутку.

А цей додаток складається тими платниками, які коригують фінрезультат до оподаткування на податкові різниці.

Отже, якщо підприємство коригує на податкові різниці і складає цей додаток, слід перевірити, чи перевищує показник в рядку А17 графи 4 додатку АМ за 9-ть місяців 5 млн грн. Якщо перевищує, то цей критерій дотримано.

Якщо не перевищує, то критерій не дотримано.

Якщо ж підприємство не коригує на податкові різниці і не складає цей додаток, значить, у податкової не буде даних для розрахунку третього показника з Переліку.

Інший критерій – керівник та засновник не змінювалися з початку попереднього року. Тобто, якщо подається звітність за 9-ть місяців 2022 року, керівник та засновник не повинні змінюватися з 01.01.2021 р. Якщо, приміром, підприємство створене після цієї дати, зазначений критерій не буде дотримано.

 

Тож, що робити підприємству в такій ситуації?

Потрібно перевірити дотримання критеріїв, які ми розглянули вище.

Потім звернутися до податкової для звірки результатів. Щоб чітко уяснити для себе, на якій конкретно підставі не змінено показники ППІ в електронному кабінеті.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10181
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202429
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202456
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202430
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427