• Посилання скопійовано

База ПДВ при продажу небалансів електроенергії

Підприємство закуповує електроенергію для виробництва продукції. У разі виникнення небалансів електричної енергії купує та продає такі небаланси. Чи треба донараховувати ПЗ з ПДВ при продажу небалансів електроенергії нижче ціни придбання?

Відповідно до пп. 188.1 ПКУ база оподаткування ПДВ визначається виходячи з договірної вартості товарів, яка не може бути нижче ціни придбання таких товарів, крім, серед іншого, електричної енергії, ціна на яку склалася на ринку електричної енергії.

Тобто, якщо нижче ціни придбання продається електроенергія, ціна на яку склалася на ринку електроенергії, донараховувати ПЗ з ПДВ до ціни придбання не потрібно.

Якщо ж продається електроенергія на інших підставах, то потрібно донараховувати ПЗ з ПДВ в загальному порядку.

Такий самий висновок читаємо в ІПК ДПСУ від 24.03.2021 р. № 1177/ІПК/99-00-21-03-02-06.

В цьому ІПК ДПСУ зазначає, що згідно з ст. 70 Закону № 2019 врегулювання небалансів електричної енергії є вчинення стороною, відповідальною за баланс, правочинів щодо купівлі-продажу електричної енергії з оператором системи передачі в обсягах небалансів електричної енергії за цінами небалансів, визначеними відповідно до правил ринку.

Правила ринку затверджено Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 р. № 307.

Таким чином, як висновує ДПСУ у зазначеній ІПК, якщо з урахуванням  норм статті 70 Закону № 2019 та Правил ринку ціна на електричну енергію, яка постачається з метою врегулювання небалансів, є такою, що склалася на ринку електричної енергії та/або підлягає державному регулюванню, то база оподаткування ПДВ за операціями з постачання такої електричної енергії визначатиметься виходячи з її договірної (контрактної) вартості без урахування ціни придбання.

В іншому випадку платник податку зобов’язаний визначати податкові зобов’язання за операціями з постачання такої електричної енергії виходячи з бази оподаткування, яка не повинна бути нижче ціни придбання такої електричної енергії.

Але далі ДПСУ уточнює, що з метою однозначного трактування норм чинного законодавства, які регулюють розглядуване питання, а також визначення належності цін на продаж електричної енергії для врегулювання небалансів електричної енергії до категорії цін, які склалися на ринку електричної енергії та/або підлягають державному регулюванню, рекомендуємо звернутися до НКРЕКП, як до державного колегіального органу, одним із основних завдань якого є забезпечення проведення цінової і тарифної політики, зокрема у сфері електроенергетики.

Тобто, проаналізувавши норми чинного законодавства, ДПСУ прийшла до висновку, що на електроенергію, продану з метою регулювання небалансів, не потрібно донараховувати ПЗ з ПДВ, якщо вона продана за ціною нижче ціни придбання. Тому що така електроенергія продається за ціною, яка склалася на ринку електроенергії.

Але далі податкова зауважила, що таки не вона встановлює правила продажу електроенергії, а НКРЕКП, який і повинен дати остаточну відповідь, чи є електроенергія, продана в рамках врегулювання небалансів електричної енергії такою, що продана за цінами, що склалися на ринку електричної енергії.

Думка НКРЕКП з цього питання нам невідома.

Тому для уникнення непорозумінь може бути доцільним звернутися до цього органу за консультацією.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024929
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249095
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202434