• Посилання скопійовано

Нюанси обліку небалансів електроенергії на позабалансових рахунках

Вид діяльності підприємства - купівля-продаж електроенергії. В результаті діяльності за вимогами Закону «Про ринок електричної енергії» виникають небаланси електроенергії. Чи можна використовувати 041 рахунок для обліку таких небалансів?

Запитання

Вид діяльності підприємства - купівля-продаж електроенергії. У липні 2021 року підприємство щодо розподілу електроенергії повідомляє про те, що в попередніх періодах було розподілено більше товару, ніж було вказано в попередніх періодах, і надає акт коригування від 27 липня за попередні періоди. Таким чином, виходить, що підприємство продало більше товару, ніж закупило. Електроенергії може бути придбано стільки, скільки і продано, тобто на 281 рахунку ніколи не повинно бути залишків. Тепер виходить, що якщо провести акт коригування від 27 липня, то на 281 рахунку утвориться від’ємний залишок товару, адже обсяг продаж збільшиться, а обсяг придбання – ні.

Водночас відомо, що протягом 6 місяців прийде підтверджуючий документ від балансуючої групи, який підтвердить відповідні обсяги придбання електроенергії. Але це станеться тільки протягом 6-9 місяців, поки Укренерго залагодить всі небаланси.

Чи можна використовувати 041 рахунок (непередбачені активи) для відображення операцій з оприбуткування електроенергії до отримання підтверджуючого документа, а коли прийде акт коригування від балансуючої групи, зняти її з 041 рахунку і поставити на 281?

 

Відповідь:

Для обліку непередбачених активів призначений субрахунок 041 "Непередбачені активи" рахунку 04 "Непередбачені активи й зобов’язання". Непередбачені активи — це активи, що виникли при узгодженні минулих господарських операцій та стануть реальними, якщо відбудеться або не відбудеться в майбутньому одна чи кілька невизначених подій. Це визначення включає три основних характеристики непередбачених активів:

1) наявна обставина. У даному випадку - це отримання акту коригування про те, що було продано певний обсяг електроенергії, який перевищує наявні надходження цього товару. При цьому підприємство вже знає, що надходження такого обсягу теж буде підтверджено, але пізніше;

2) невизначеність кінцевого результату цієї обставини. У даному випадку - ця невизначеність полягає в тому, коли буде отримано підтверджуючий документ від балансуючої групи;

3) вирішення невизначеності на основі однієї або кількох майбутніх подій – в даному випадку воно станеться на дату отримання підтверджуючого документу від балансуючої групи.

Тому, на нашу думку, можна використовувати забалансовий рахунок 041 у даній ситуації.

На субрахунку 041 "Непередбачені активи" ведеться накопичення інформації про наявність непередбачених активів (надлишкові обсяги проданої електроенергії), щодо яких існує ймовірність надходження економічних вигод у сумі очікуваного відшкодування збитків (коли додаткові обсяги електроенергії будуть підтверджені документально, тоді буде визнана виручка від їх продажу). Списуються непередбачені активи в міру того, як вони визнаються чи не визнаються при вирішенні невизначених подій.

Інформація про існування таких активів необхідна для розкриття її в примітках до фінансових звітів.

У цій консультації ми навели нашу власну думку (див. п. 13 Правил користування сервісом «Консультації» https://promo.dtkt.ua/consulting_abt), а для отримання офіційної позиції Мінфіну щодо обліку небалансів електроенергії радимо звернутися до нього за консультацією.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:0551
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0624
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202419
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202430
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410