• Посилання скопійовано

Облік небалансів електроенергії у трейдера

Як обліковувати небаланси електроенергії, якщо трейдер за прямим контрактом придбав 100 кВт електроенергії, продав своїм клієнтам 110 кВт, потім отримав від Укренерго акт врегулювання небалансу, за яким придбав 5 кВт і продав 8 кВт? Через кілька місяців буде ще акт, який збалансує небаланс

Звернутися до Мінфіну

Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Мінфіном (див. ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік).

На сьогодні відсутні якісь рекомендації чи консультації Мінфіну щодо бухобліку небалансів.

Тому найдоречніше в розглядуваній ситуації звернутися саме до Мінфіну з проханням надати рекомендації бухгалтерського обліку небалансів.

Але оскільки поки що, повторимося, рекомендацій Мінфіну немає, спробуємо розібратися з цим питанням самостійно.

 

Бухоблік небалансів

Відповідно до пп. 2.6 Положення №88, якщо правилами документообігу підприємства передбачена можливість відображення господарської операції, щодо якої на момент закінчення складання облікових регістрів бухгалтерського обліку за звітний період від контрагента у терміни, встановлені законодавством, не отримано первинного документа, підставою для перенесення інформації про таку господарську операцію до облікових регістрів бухгалтерського обліку є належним чином оформлений внутрішній первинний документ (акт), складений посадовою особою, відповідальною за приймання-відпуск товарно-матеріальних цінностей, робіт і послуг.

Господарські операції, наведені у внутрішньому первинному документі (акті), оцінюються в порядку, визначеному НП(С)БО або МСФЗ.

Відповідно до п. 24 НП(С)БО 9 запаси відображаються в бухгалтерському обліку і звітності за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації.

Чиста вартість реалізації запасів - очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію (п. 4 НП(С)БО 9).

Таким чином, якщо підприємство продало 110 кВт електроенергії, то воно має відобразити і придбання такої самої кількості електроенергії.

Якщо фактично придбано менше, то кількість, якої недостає, потрібно дооприбуткувати на рахунок 281 за ціною, за якою очікується придбати таких залишок: Дт 281 Кт 631.

Дооприбуткування роблять на підставі внутрішнього акту, складеного відповідальною посадовою особою. Фактично це особа, яка підписує документи на прийняття електроенергії від постачальника.

Подібний порядок потрібно встановити правилами документообігу підприємства.

 

Як в такому разі відображати акт, який надійде через кілька місяців і збалансує небаланс?

Відповідно до п. 3.5 Положення №88, у місяці надходження від контрагента первинного документа щодо господарської операції, інформація про яку в минулих звітних періодах була перенесена до облікових регістрів бухгалтерського обліку згідно з внутрішнім первинним документом (актом), до облікових регістрів бухгалтерського обліку за звітний період переноситься інформація про таку господарську операцію, при цьому її обсяг зазначається шляхом коригування на суму різниці між оцінкою такої господарської операції за внутрішнім первинним документом (актом) та первинним документом, отриманим від контрагента.

Тобто, якщо за внутрішнім актом відобразили операцію, приміром, в грудні 2021 року, а акт на врегулювання небалансу надійде у квітні 2022 року, і між цими актами будуть розходження, таке розходження допроводиться у квітні 2022 року звичайною проводкою на придбання електроенергії: Дт 281 Кт 631 (сторно, якщо сума за попереднім актом більша за суму акту на врегулювання небалансу).

Але далі потрібно цей залишок списати на реалізацію:

  • Дт 902 Кт 281 (чи сторно);
  • Дт 791 Кт 902 (чи сторно).

 ***

Читайте також: Нюанси обліку небалансів електроенергії на позабалансових рахунках

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Чи дисконтувати заборгованість, яка щорічно подовжується?
    Підприємство – резидент України отримало від нерезидента в 2019 році позику на один рік, яку потім щорічно подовжували, і яку планується повернути в 2024 році. Чи вважається заборгованість за такою позикою довгостроковою і чи слід її дисконтувати?
    06.05.202422
  • Оренда паркомісць для працівників: облік та податки
    Юрособа орендує паркомісця у юрособи для працівників біля орендованого офісу. Як це провести в обліку? Чи є право на податковий кредит? Чи потрібно утримувати із працівників податки ПДФО, ВЗ та нараховувати ЄСВ?
    06.05.202415
  • Облік гарантійного ремонту експортованого обладнання
    Юрособа, платник податку на прибуток і ПДВ, мікропідприємство, виробник, експортувало обладнання. Згідно з контрактом на обладнання діє гарантія 12 місяців з дня відвантаження. Покупець виявив брак і повернув обладнання для гарантійного ремонту. Юрособа безоплатно зробила ремонт, замінила браковані деталі. Які особливості обліку та оподаткування?
    06.05.202414
  • ТОВ отримує від фізособи маркетингові послуги з оплатою реклами у Facebook: як оформити та обліковувати?
    ТОВ, середнє підприємство, платник ПДВ та податку на прибуток, хоче замовити рекламу у Facebook. Сплачувати за рекламу буде фізоосба, яка надає ТОВ маркетингові послуги за ЦПД (ФОП у ФО немає), зі своєї гривневої картки. Чи може сплачувати за рекламу підприємства така фізособа своєю гривневою карткою в межах ЦПД? Якими документами, окрім акту наданих послуг за ЦПД, ТОВ може підтвердити ці витрати?
    03.05.202430
  • Наказ про придбання ОЗ та введення його в експлуатацію
    Як скласти наказ про придбання ОЗ та введення його в експлуатацію?
    03.05.202455