• Посилання скопійовано

Як скласти таблицю даних платника ПДВ замовнику послуг переробки?

Підприємство (замовник) закуповує зерно вівса, пакувальні матеріали і передає на переробку сторонньому переробнику (підряднику) для отримання вівсяних пластівців. Отримані з переробки пластівці продає. Як скласти таблицю даних платника ПДВ?

Вид діяльності

Спершу з’ясуємо, який вид діяльності здійснюють замовник та підрядник.

Відповідно до пп. 81 Методоснов №396, підрядники, тобто одиниці, що здійснюють діяльність за винагороду або на контрактній основі, зазвичай класифікуються як одиниці, що роблять ту ж саму продукцію або послуги за власний рахунок, за винятком торгівлі (див. пункти 93 - 99 нижче і пояснення до секції G) та будівництва (у випадку передачі будівельних робіт іншому виконавцю, замовника слід класифікувати у класі 41.10, а підрядника - у класі 41.20).

Відповідно до пп. 83 Методоснов №396, замовник, який в повному обсязі залучає зовнішні ресурси для здійснення процесу трансформування сировини в продукцію, має бути класифікований як виробник тільки у тому випадку, якщо він володіє сировиною, що використовується як вхідні ресурси до виробничого процесу (і таким чином, є власником кінцевого продукту).

З наведених визначень випливає, що як замовник, так і підрядник здійснюють діяльність з переробки сировини, тобто, вони є виробниками продукції.

На наш погляд, в розглядуваній ситуації найбільше підходить діяльність за кодом КВЕД 10.61 «Виробництво продуктів борошномельно-круп'яної промисловості».

 

Яку продукцію постачатиме підприємство (замовник)?

Підприємство замовник отримає внаслідок переробки вівсяні пластівці, які продаватиме на сторону. Зерно у вигляді пластівців з вівса має код УКТ ЗЕД – 1104124000.

 

Які товари, послуги будуть придбані замовником для виробництва вівсяних пластівців?

В запитанні зазначено, що, по-перше, зерно вівса. Код УКТ ЗЕД для вівса – 1004100000.

Далі – послуги переробки. Потрібно мати код ДКПП, який підрядник зазначатиме у податковій накладній на дані послуги.

На рівні перших чотирьох цифр цей код має відповідати коду КВЕД – 10.61. Але варто врахувати, що в ДКПП цей код деталізовано для різних видів як продукції, так і послуг.

Тому переробник має взяти код для послуг, на рівні всіх цифр коду, для уникнення непорозумінь. Таким чином, на наш погляд, має бути код - 10.61.99-00.00 «Роботи субпідрядні як частина виробництва продукції борошномельно-круп'яної промисловості». Але підрядник має зазначати в податковій накладній саме такий «довгий» код. Якщо він зазначає коротший код, потрібно брати такий коротший.

 

Послуги фасування

Тут аналогічно як і з послугами переробки. На наш погляд, має бути код ДКПП 10.61.99-00.00.

 

Послуги завантаження розфасованої продукції в транспорт

Тут, знову-таки, потрібно з’ясовувати з підрядником, який код ДКПП він зазначатиме в податковій накладній на такі послуги. Припустимо, що він зазначатиме такий код, як і для попередніх послуг. Тоді код ДКПП цих послуг 10.61.99-00.00.

В такому ж порядку підприємству замовнику слід з’ясувати коди всіх інших послуг, товарів, які будуть придбаватися для використання в розглядуваній діяльності. Тобто, це ті коди, які постачальники зазначатимуть в своїх податкових накладних. Звісно, важливо, щоб в таких кодах не було помилок. Адже постачальники також можуть помилитися. Тому кожен код потрібно аналізувати окремо.

Наведемо приблизний, орієнтовний перелік інших послуг, товарів, які можуть використовуватися в розглядуваній діяльності і які можуть зазначатися в податкових накладних постачальників:

  • Зберігання зерна, приймання автомобіля з зерном, очищення зерна – код ДКПП 10;
  • Перевезення зерна вівса – код ДКПП 41;
  • Коробка для пакування пластівців, 740 г – код УКТ ЗЕД 4819200000;
  • Полотно з пластмаси біаксеально орієнтовані, 400 г – код УКТ ЗЕД 3920202100;
  • Гофроящик – код УКТ ЗЕД 4819100000;
  • Стрічка поліпропіленова – код УКТ ЗЕД 3919 тощо.

Повторимо ще раз. Всі коди мають точно відповідати тим, які зазначають постачальники у податкових накладних.

 

Складання таблиці даних платника ПДВ

Детально про особливості складання таблиці даних платника ПДВ ми писали, приміром, тут. Причому зазначимо, що разом з таблицею потрібно подавати пояснення. Як складати пояснення, також наведено за посиланням вище.

А тут покажемо приклад заповненої таблиці за наведеними вище даними.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 727
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432