• Посилання скопійовано

Співставлення даних видаткової накладної та ТТН-ліс

Підприємство – неплатник ПДВ на єдиному податку займається чисткою та продажем деревини. Помилково в ТТН-ліс було нараховано суму ПДВ та відправлено на загальний сервер ДП "Лісогосподарський Інноваційно-Аналітичний Центр". Чи можна сформувати видаткові накладні на реалізацію лісопродукції без ПДВ? Чи обов’язково повинні збігатися суми у ТТН-ліс та у видатковій накладній?

Відповідно до ст. 4 Закону №2860-IV обсяг внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених не повинен перевищувати 25 мільйонів кубічних метрів на рік незалежно від обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених у попередньому році.

Моніторинг внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених, а також контроль за неперевищенням обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених, встановленого цією статтею, здійснюються Держлісагентством згідно з Порядком №1142.

Пунктом 6 Порядку №1142 визначено, що електронний облік деревини ведеться лісокористувачами відповідно до Інструкції з ведення електронного обліку деревини затвердженої наказом Міндовкілля №621, яка набрала чинності з 29.10.2021 р.

Згідно з цією Інструкцією №621 під час перевезення деревини автомобільним транспортом та її реалізації слід застосовувати електронну ТТН-ліс за формою ЕО-6 – Додаток 6 до Інструкції.

Згідно з п. 3 Інструкції №621, основними завданнями електронного обліку деревини є:

  • своєчасне та достовірне відображення інформації про рух деревини;
  • моніторинг використання лісових ресурсів;
  • підтвердження походження, заготівлі та реалізації лісоматеріалів необроблених, запобігання їх нелегальному обігу;
  • систематизація та узагальнення інформації про походження, заготівлю та реалізацію деревини лісокористувачами.

Рух деревини та облік її реалізації здійснюється на підставі ТТН-ліс:

  • вивезення деревини із місць заготівлі на склади лісокористувача (нижні, проміжні склади, цехи переробки та інші підрозділи) власним чи найманим транспортом здійснюється на підставі ТТН-ліс, сформованої в КПК;
  • переміщення деревини між складами підрозділу лісокористувача, де одна і та ж відповідальна особа, здійснюється на підставі ТТН-ліс;
  • облік реалізації деревини здійснюється за допомогою КПК шляхом створення ТТН-ліс.

З вищенаведених норм і положень випливає, що ТТН-ліс використовується для обліку фізичного руху деревини та обліку обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених у кубічних метрах. При цьому вартість лісоматеріалів та сума ПДВ не береться до уваги.

Право на нарахування ПДВ і складання податкової накладної мають тільки зареєстровані платники ПДВ – п. 201.8 ПКУ.

Для платника єдиного податку, зокрема, ІІІ групи і неплатника ПДВ, податкового обліку як такого не існує. Він нараховує єдиний податок на суми виручки, отриманої в грошовій формі на рахунок та в касу. Оскільки неплатник ПДВ не має права нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ, то він може складати видаткові накладні тільки без ПДВ. Наявність або відсутність ТТН-ліс не впливає на бухгалтерський облік реалізації продукції та на обчислення єдиного податку.

Тож у ТТН-ліс повинен бути правильно відображений обсяг лісоматеріалів у метрах кубічних для цілей контролю цього обсягу, а у видатковій накладній повинні бути правильно відображені показники, необхідні для бухгалтерського обліку відповідної господарської операції:

  • кількість товару;
  • ціна та вартість товару.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202423
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 720
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432