• Посилання скопійовано

Коригування ПН за пп. 198.5 ПКУ при продажу ОЗ

Підприємство у 2019 році придбало ОЗ та МНМА, які використовувались в пропорційних та неоподатковуваних операціях (пп. 199.1 ПКУ) - було складено відповідні умовні ПН. У квітні 2021 р. ОЗ було продано. На яку дату складати РК до ПН? На яку суму? В якому періоді відображати коригування, якщо реєстрація РК буде у вересні?

Згідно з пп. «а» пп. 198.5 ПКУ, платник податку зобов'язаний нарахувати ПЗ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пп. 189.1 ПКУ за товарами, послугами, необоротними активами, придбаними з ПДВ у разі, якщо такі активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема, в операціях, що не є об’єктом оподаткування відповідно до ст. 196 ПКУ (крім випадків проведення операцій, передбачених пп. 196.1.7 ПКУ) або місце постачання яких розташоване за межами митної території України.

При цьому, у разі, якщо такі активи в подальшому починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, у тому числі переведення невиробничих необоротних активів до складу виробничих необоротних активів, платник податку може зменшити суму податкових зобов’язань, що були нараховані відповідно до пп. 198.5 ПКУ.

База коригування визначається за тим самим принципом, що й нарахування зобов’язань – виходячи з балансової вартості таких необоротних активів на початок періоду, в якому відбувається їх вибуття із складу активів. В даному випадку - це буде період їх реалізації.

Зверніть увагу, що коригувати необхідно лише ті ПН, за якими було нараховано ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ, оскільки перерахунок ПЗ за ст. 199 ПКУ за ОЗ та МНМА здійснюють тільки за підсумками одного календарного року. Тому при продажу тих активів, які призначаються для використання як в оподатковуваних так і не в оподатковуваних операціях, коригувати ПН не потрібно.

 

Якою датою складати такий РК та відображати коригування у декларації?

Пункт 198.5 ПКУ не містить конкретного періоду, в якому у декларації відображаються коригування ПДВ за складеним РК (як у випадку здійснення річного перерахунку ПДВ), то ж застосовуються загальні правила залежності від своєчасності реєстрації:

  • якщо РК зареєстровано вчасно, то у періоді його складання (або у наступних періодах протягом 1095 днів з дати складання);
  • якщо із запізненням - у періоді фактичної реєстрації (або у наступних періодах протягом 1095 днів з дати складання).

Оскільки в даному випадку РК мав би бути складений датою продажі (саме продаж призводить до виникнення оподатковуваної операції), але реєструватись буде тільки у вересні, то відобразити зменшення ПЗ з ПДВ в умовній ПН можна буде лише починаючи з вересня (або у будь-якому наступному періоді протягом 1095 днів дати складання РК).

На думку автора, операція з переведення ОЗ або МНМА до складу необоротних активів утримуваних для продажу не є початком їх використання в оподатковуваних операціях, а тому не призводить до виникнення підстав для складання РК.

Про те, як складати такий РК, податківці писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відступлення права вимоги: що з ПДВ?
    Підприємство 1 передплатило за послуги підприємству 2 (ПН зареєстрована, але послуги не отримані). Підприємство 1 винне також підприємству 3 компенсацію за відновлення об’єкта оренди. Укладено тристоронню угоду про відступлення права вимоги, за якою підприємство 1 повернуло оплату підприємству 3 в рахунок компенсації. Причому підприємство 1 зникло. Що з ПДВ у підприємств 1 та 3?
    18.03.2024184
  • Експорт послуг комп’ютерного програмування: що з ПДВ?
    ФОП на загальній системі, платник ПДВ, надає нерезиденту послуги комп’ютерного програмування. Чи оподатковується така операція ПДВ? Якщо так, то як виправити помилку, якщо ПДВ не нараховувалося?
    13.03.202432
  • Чи нараховувати компенсуюче ПДВ при експорті права на користування комп’ютерною програмою?
    ТОВ - платник ПДВ розробляє програмне забезпечення, обліковуючи витрати (зарплата, амортизація комп’ютерів, послуги сторонніх організацій) на субрахунку 154. Після створення ПЗ обліковуватиметься на субрахунку 125. ТОВ надаватиме нерезиденту невиключне право на користування ПЗ (необ’єктні послуги щодо ПДВ). Чи нараховувати ПДВ за пп. 198.5 і пп. 199.1 ПКУ?
    12.03.202424
  • Чи складати ПН на помилковий платіж та РК на його повернення?
    На рахунок юрособи-платника ПДВ 05.02.2024 р. надийшли кошти у сумі 250 тис. грн від колишнього покупця ФОП - неплатника ПДВ, з яким розірвано відносини. ФОП у призначенні платежу помилково вказав "Оплата за товар". ФОП-покупець надав листа про помилку з проханням повернути кошти. Кошти повернули 04.03.2024 р. Які строки встановлені для повернення помилкових коштів, та якщо між контрагентами немає договірних відносин (або договір уже розірвано), чи нараховують ПЗ з ПДВ?
    11.03.20241 9171
  • Чи звільняється від оподаткування ПДВ операція з продажу дистриб’ютором товару дилеру в рамках проєкту МТД?
    Організація ESP – єдиний дистриб’ютор товарів і має дилерів. Дилер отримує кошти, які звільнені від ПДВ у рамках міжнародно-технічних договорів. Організація ESP буде продавати дилеру свій товар. Чи є ця операція звільнена від ПДВ?
    27.02.202433