• Посилання скопійовано

Оподаткування ПДВ операцій з морського агентування

Підприємство надає послуги з морського агентування. Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ при перевиставленні на замовника-резидента послуг, наприклад, щодо швартування або буксирування? Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ при формування остаточного дісбурсменту та чи можна включати до нього банківський збір?

Миколаївські податківці у листі від 14.12.2016 № 4294/10/14-29-12-01-10 зазначали, що при аналізі операцій за агентськими договорами слід керуватись главою 31 ГКУ. Зокрема, ч. 1 ст. 295 ГКУ визначено, що агентська діяльність є підприємницькою діяльністю, що полягає в наданні комерційним агентом послуг суб'єктам господарювання при здійсненні ними господарської діяльності шляхом посередництва від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок суб'єкта, якого він представляє.

За агентським договором одна сторона (комерційний агент) зобов’язується надати послуги другій стороні в укладенні угод чи сприяти їх укладенню (надання фактичних послуг) від імені цього суб’єкта і за його рахунок (ч. 1 ст. 297 ГКУ).

Своєю чергою, відповідно до агентського договору комерційний агент одержує агентську винагороду за посередницькі операції, що здійснені ним в інтересах суб'єкта, якого він представляє.

Крім того, податківці роблять висновок, що податкова накладна на суму наданих послуг, здійснених на митній території України, складається на покупця (отримувача послуг), який зазначається у договорі на постачання послуг, незалежно від того, що згідно з умовами договору виконання обов’язку щодо оплати за надані послуги покладено на іншу особу (морського агента).

Тобто, морський агент в даному випадку виступає особою, яка лише сприяє укладанню договору і наданню послуг (наприклад, по швартуванню або буксируванню) і здійснює оплату від свого імені, але за рахунок замовника – власника морського судна. Фактично послуги отримує замовник і, відповідно, в акті виконаних робіт саме він має бути отримувачем послуг (і отримувачем ПН, якщо такі послуги надаються платником ПДВ і місцем постачання є митна територія України).

Крім того, отриманні на користь замовника послуги та сплачені збори й іншій платежі не відносяться до складу витрат морського агента, як і отримана сума їх компенсації. До доходу потрапить лише чиста вартість агентських послуг – винагорода агента. І відповідно саме на цю суму агент нараховує ПЗ з ПДВ і складає ПН на замовника.

Що ж до банківського збору, то тут необхідно зважати на умови договору. Якщо це передбачено (або передбачено компенсацію супутніх витрат при здійсненні оплати за рахунок замовника), то такі суми можуть бути включені до «транзитних» без нарахування ПДВ. Якщо цього умовами договору не передбачено, то суми банківського збору відносяться до витрат самого агента – адміністративних і у разі компенсації замовником будуть трактуватись як частина агентської винагороди з відповідним оподаткування ПДВ.

При цьому, пп. 196.1.11 ПКУ передбачено, що операції з надання послуг з агентування і фрахтування морського торговельного флоту судновими агентами на користь нерезидентів, які надають послуги з міжнародних перевезень пасажирів, їхнього багажу, вантажів чи міжнародних відправлень, не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Але у випадку надання таких послуг резиденту, сума отриманої винагороди агента підлягає оподаткуванню ПДВ таким агентом. Суми компенсації сплачених агентом коштів включені до дісбурсменту не є базою його оподаткування ПДВ– це обов’язок саме надавачів таких послуг на користь їх фактичного отримувача.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024803
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202426
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248345
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202428