• Посилання скопійовано

Надання послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?

Медцентру, який має ліцензію на надання медпослуг та звільнений від сплати ПДВ, постачальник надав послуги (лабораторні дослідження - аналізи) з ПДВ (20%). За ці послуги медцентр перевиставляє рахунок пацієнту (замовнику). Чи має медцентр нараховувати ПЗ з ПДВ 20% з вартості даних послуг (лабораторних досліджень - аналізів)?

Відповідно до пп. 197.1.5 ПКУ, звільняються від оподаткування операції з постачання послуг з охорони здоров'я закладами охорони здоров'я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабілітаційними установами для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, крім послуг, наведених в пп. «а» - «о» пп. 197.1.5 ПКУ.

В пп. «а» - «о» пп. 197.1.5 ПКУ немає послуг лабораторних досліджень (аналізів). Діяльність медичних лабораторій відноситься до коду 86.90 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я» КВЕД-2010.

Послуги медичних лабораторій мають код 86.90.15-00.00 (розділу 86 «Послуги у сфері охорони здоров’я») ДКПП.

Таким чином, на наш погляд, медичні лабораторні дослідження відносяться до медичних послуг.

Поряд з цим, на думку податкової (див., приміром, ІПК ДПСУ від 15.12.2020 р. №5202/ІПК/99-00-05-06-02-06 тощо), з питання правомірності віднесення відповідних послуг до категорії послуг з охорони здоров’я доречно звернутися до МОЗ як головного органу у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, зокрема здійснює нормативно-правове регулювання у сфері охорони здоров'я.

Отже, як ми зазначили вище, на наш погляд, медичні лабораторні дослідження відносяться до медичних послуг, в пп. «а» - «о» пп. 197.1.5 ПКУ їх немає, а тому, на наш погляд, постачання таких послуг медцентром, який має відповідну ліцензію, звільняється від оподаткування ПДВ.

Подібні консультації дає і податкова, але з певними нюансами.

Наприклад, дивимося ІПК ГУ ДПС у Дніпропетровській області від 10.06.2021 р. № 2353/ІПК/04-06-18-03-15:

  • послуги з проведення лабораторних досліджень за зверненнями громадян чи за договорами з підприємствами, працівниками яких вони є, не перераховані в підпунктах «а» - «о» пп. 197.1.5 ПКУ, а тому операції з їх проведення звільняються від оподаткування ПДВ (те самі, приміром, в ІПК ГУ ДПС у Рівненській області від 14.01.2021 р. № 152/ІПК/17-00-04-01-06, ІПК ДПСУ від 01.06.2021 р. № 2184/ІПК/99-00-21-03-02-06 тощо);
  • якщо послуги з проведення лабораторних досліджень при проведенні медичних оглядів є складовою частиною послуги з проведення медичного огляду, то такі лабораторні дослідження не визнаються як окрема послуга, та питання застосування пільги з оподаткування розглядається стосовно послуги з проведення медичних оглядів в цілому.

Тобто, на думку податкової, звільнення від ПДВ діє тільки, якщо постачаються послуги лабораторних досліджень. А якщо лабораторні дослідження є складовою інших медпослуг, вони фактично входять до собівартості таких медпослуг і питання оподаткування вирішується на рівні таких медпослуг.

Наприклад, в пп. «в» пп. 197.1.5 ПКУ наведено таку медичну послугу, як проведення профілактичних медичних оглядів із підготовкою висновку про стан здоров'я на прохання громадян.

Тобто, якщо медцентр надає громадянину послугу профілактичного медогляду, а лабораторні дослідження є складовою такої послуги, постачання послуги профілактичного медогляду оподатковується ПДВ в загальному порядку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 660
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202430
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431