• Посилання скопійовано

Придбання програмного забезпечення за кордоном: які податкові наслідки?

Підприємство не є платником ПДВ. Планує придбати програмне забезпечення за межами території України, а саме на території Ірландії, шляхом завантаження програмного забезпечення з сайту виробника. Які наслідки з ПДВ має така операція?

Місце постачання програмного забезпечення

Згідно з пп. «б» пп. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ. Місцем постачання послуг, зазначених у пп. 186.3 ПКУвважається місце, у якому їх отримувач зареєстрований як суб'єкт господарювання або – у разі відсутності такого місця – місце постійного чи переважного його проживання.

До таких послуг, зокрема, належать послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем (пп. «в» пп. 186.3 ПКУ).

Отже, в даному випадку місцем постачання програмного забезпечення буде територія України, оскільки отримувач – резидент України.

 

Оподаткування ПДВ послуг від нерезидента

Оподаткування послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, регулюється окремою статею 208 ПКУ. За загальними правилами, отримувач послуг, які постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує ПДВ за основною ставкою (20%) на базу оподаткування, визначену згідно з пп. 190.1 ПКУ.

Неплатники ПДВ також повинні сплачувати ПДВ з вартості оподатковуваних послуг, отриманих від нерезидентів, та подавати Розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України, форма якого затверджена наказом Мінфіну №488.

Відповідно до п. 5 Розділу І Наказу №21, отримувачі послуг, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, на митній території України, які відповідно до пп. 180.2 ПКУ є відповідальними за нарахування та сплату податку до бюджету і не зареєстровані як платники ПДВ, подають розрахунок податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податків, на митній території України.

Далі, такий Розрахунок подається отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, у разі наявності таких операцій (п. 9 Розділу ІІІ Наказу №21).

На думку автора, якщо отримані послуги звільнені від ПДВ, то так само, як і платники ПДВ, неплатник ПДВ не включає такі операції до таблиці І вищевказаного Розрахунку, оскільки там наводяться лише оподатковувані операції, за якими у графі 8 таблиці І визначаються податкові зобов'язання з ПДВ. Тож, якщо підприємство не отримує інших оподатковуваних послуг від нерезидентів, такий Розрахунок не подається взагалі.

 

Звільнення від ПДВ постачання програмної продукції

Відповідно до п. 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ визначено, що тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абз. 2-7 пп. 14.1.225 ПКУ.

Для цілей цього пункту до програмної продукції відносяться:

  • результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них;
  • примірники (копії, екземпляри) комп’ютерних програм, їх частин, компонентів у матеріальній та/або електронній формі, у тому числі у формі коду (кодів) та/або посилань для завантаження комп’ютерної програми та/або їх частин, компонентів у формі коду (кодів) для активації комп’ютерної програми чи в іншій формі;
  • будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп’ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу;
  • криптографічні засоби захисту інформації.

Щоб з'ясувати питання щодо звільнення від ПДВ в даному конкретному випадку, потрібно вивчити фактичні умови постачання програми згідно договору та інших документів - чи є таке постачання послуг постачанням саме програмної продукції, а також операціями з програмною продукцією. І якщо умови постачання програмного продукту дійсно відповідають вимогам пп. 26-1 ПКУ, діє звільнення від ПДВ и зобов'язання з ПДВ не нараховуються. Відповідно, і Розрахунок не подається.

Зокрема, якщо виробник програмного забезпечення надає можливість завантажити його зі свого сайту, і це програмне забезпечення відповідає вищенаведеним критеріям програмної продукції, діє звільнення від ПДВ відповідно до п. 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

Також пропонуємо до уваги узагальнюючу податкову консультацію щодо оподаткування ПДВ операцій з програмною продукцією №842 від 31.12.2020 р. та наші матеріали тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202415
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242401
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024207