• Посилання скопійовано

ПДВ при наданні нерезидентом послуг з підтримки мережі

Нерезидент надав резиденту - платнику ПДВ послуги з технічної підтримки сервера (Австрія) та комп’ютерної мережі, надання права на використання ПЗ, надання доступу на використання інтернет-мережі. Поряд з цим, резидент - платник ПДВ надав послуги з технічної та консультаційної підтримки устаткування і ПЗ. Які особливості нарахування ПДВ за цими послугами?

Відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ, об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186.3 ПКУ.

Дивимося окремі послуги.

 

Послуги з технічної підтримки сервера

Можемо міркувати так. Сервер – це рухоме майно. За пп. 186.2.1 ПКУ, місцем постачання послуг, пов’язаних з рухомим майном, є місце фактичного постачання послуг. Оскільки сервер за межами митної території України, то і послуги з його підтримки надаються за такими межами. Отже, такі послуги не є об’єктом оподаткування ПДВ.

 

Послуги з технічної підтримки комп’ютерної мережі

Якщо це локальна мережа резидента, яка знаходиться на митній території України, то за логікою, наведеною вище (стосовно техпідтримки сервера) місце постачання знаходитиметься на митній території України, а тому послуги є об’єктом оподаткування ПДВ.

Якщо це локальна мережа, яка знаходиться за межами митної території України, але якою користується резидент, то місце постачання буде за межами митної території України, а тому послуги техпідтримки не будуть об’єктом оподаткування.

Якщо мається на увазі глобальна комп’ютерна мережа (інтернет), фізичне місце її знаходження локалізувати проблематично. Прямо про подібні послуги, на наш погляд, в пп. 186.2 і пп. 186.3 ПКУ не йдеться. А тому відповідно до пп. 186.4 ПКУ місцем надання таких послуг є місце реєстрації постачальника. У ситуації, яку ми розглядаємо, постачальником є нерезидент, який знаходиться за межами митної території України. А тому такі послуги не є об’єктом оподаткування ПДВ.

 

Послуги з надання права на використання ПЗ

Відповідно до пп. «а» пп. 186.3 ПКУ, місцем надання майнових прав інтелектуальної власності, створення за замовленням та використання об'єктів права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання.

На наш погляд, якщо резидент отримав право на використання ПЗ, то місцем постачання буде митна територія України, а відтак, за загальним правилом, такі послуги оподатковуються ПДВ.

Але відповідно до п. 26-1 підр. 2 розд. XX ПКУ такі послуги звільняються від оподаткування ПДВ.

В цій нормі ПКУ сказано, що тимчасово, до 01.01.2023 р. звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абз. 2 - 7 пп. 14.1.225 ПКУ. А в цьому останньому названі такі послуги, як винагорода за використання комп’ютерної програми, якщо умови використання обмежені функціональним призначенням такої програми та її відтворення обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання (використання "кінцевим споживачем").

 

Послуги з надання доступу на використання інтернет мережі

Відповідно до пп. «д» пп. 186.3 ПКУ, місцем надання послуг з надання доступу до глобальних інформаційних мереж є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання. В ситуації, яку ми розглядаємо, отримувач є резидентом України.

Отже, місцем постачання послуг буде митна територія України, тому такі послуги оподатковуються ПДВ.

 

Послуги з технічної та консультаційної підтримки устаткування і ПЗ

Оскільки як надавач, так і отримувач послуг знаходиться на митній території України, такі послуги надаються на митній території України, отже вони є об’єктом оподаткування ПДВ, в загальному порядку.

 

Чи поширюється пільга п. 26-1 підр. 2 розд. XX ПКУ на послуги технічної та консультаційної підтримки ПЗ?

Пільга поширюється на постачання програмної продукції, до якої відносяться в тому числі будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп’ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу.

Якщо підтримка ПЗ не включає такі види робіт, вона не є постачанням програмної продукції.

Поряд з цим, ця пільга поширюється на операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абз. 2 - 7 пп. 14.1.225 ПКУ. Але в цих абзацах немає таких видів робіт, як підтримка ПЗ. Тому, на наш погляд, пільга п. 26-1 підр. 2 розд. XX ПКУ не поширюється на послуги технічної та консультаційної підтримки ПЗ.

 

Що робити, якщо на окремі послуги, отримані від нерезидента не потрібно було нараховувати ПЗ з ПДВ, а підприємство нарахувало, а потім відобразило ПК?

Найперше – права на ПК за помилково складеними ПН немає.

Поряд з цим, і ПЗ нараховані помилково. Тому потрібно виправити помилку – обнулити помилкову ПН, склавши до неї РК. Причому оскільки РК складена до помилкової ПН, відображати як РК, так і помилкову ПН в декларації немає підстав.

А тому потрібно подати уточнюючий розрахунок з ПДВ, знявши помилково відображені ПЗ і ПК.

 

Чи потрібно складати ПН на звільнені від оподаткування операції, згідно з п. 26-1 підр. 2 розд. XX ПКУ?

На наш погляд, ні. Про це ми писали, приміром, тут. В декларації з ПДВ такі операції також не відображаються.

 

Стосовно отримання індивідуальної податкової консультації

Окремі послуги, які ми розглядали, не названі прямо в ст. 186 ПКУ. Поряд з цим, за окремими послугами не до кінця зрозуміла їх локалізація і предмет послуг. Це означає, що можуть бути різні думки стосовно визначення місця їх постачання. При визначенні такого місця ми вище наводили міркування, які видаються нам доречними. Але податкова може мати інші міркування.

Тому для уникнення непорозумінь з податковою може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024800
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202426
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248325
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202428