• Посилання скопійовано

ПДВ при імпорті і постачанні ліцензії на обслуговування та оновлення ПЗ

Підприємство планує придбати ліцензії у нерезидента - одну на право технічної підтримки та обслуговування ПЗ, другу на оновлення ПЗ. Які особливості оподаткування ПДВ операцій з придбання та подальшого постачання на митній території України?

Загальний підход до оподаткування операцій з придбання і продажу ліцензій

Згідно з пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників ПДВ з постачання послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

Разом з цим п. 26-1 підр. 2 розд. XX ПКУ визначено, що тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абз. 2 - 7 пп. 14.1.225 ПКУ.

Для цілей цього пункту до програмної продукції відносяться, серед іншого, будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу.

З наведеного випливає, що продаж ліцензій слід розглядати як операцію постачання послуг. Причому операція постачання ліцензії на оновлення ПЗ звільняється від оподаткування ПДВ (до 01.01.2023 р.). Тому що в рамках п. 26-1 підр. 2 розд. XX ПКУ така операція є постачанням програмної продукції.

А операцію з продажу ліцензії на техпідтримку та обслуговування ПЗ слід розглядати як звичайну операцію постачання послуг, яка оподатковується ПДВ у загальному порядку, за умови, що місце постачання таких послуг знаходиться на митній території України.

Подібний висновок читаємо і в ІПК ДФСУ від 12.03.2018 р. № 962/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

 

Особливості оподаткування ПДВ придбання і продажу ліцензії на оновлення ПЗ

Вище з’ясовано, що такі операції звільняються від оподаткування ПДВ за п. 26-1 підр. 2 розд. XX ПКУ. Причому місце постачання таких операцій є місце реєстрації отримувача послуг, тобто, резидента України, який придбаває ліцензію у нерезидента, згідно з пп. «в» п. 186.3 ПКУ, де сказано про постачання ПЗ. А, як ми показали вище, оновлення ПЗ відноситься до постачання програмної продукції.

Таким чином, операції з придбання у нерезидента зазначеної ліцензії і в подальшому її продаж кінцевому споживачеві резиденту України звільняються від оподаткування ПДВ.

Про особливості відображення придбання у нерезидента в декларації з ПДВ і складання ПН ми розглядали тут. Ми писали, що в декларації з ПДВ операція придбання у нерезидента звільнених від оподаткування послуг не відображається, а стосовно складання ПН є різні точки зору. Практичного сенсу в складанні ПН немає, але податкова наполягає на складанні ПН.

Поряд з цим при подальшому продажу імпортованої ліцензії покупцеві резиденту України резидент продавець складає ПН на звільнену операцію в загальному порядку. 

Окрім того, підприємство імпортер має нарахувати компенсуюче ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН ПН згідно з ст. 199 ПКУ по тим товарам/послугами, які частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково ні. Наприклад, в контексті ситуації, що розглядається, це може стосуватися різноманітних товарів/послуг адміністративного призначення – канцтоварів, оренди офісу, комунальних витрат на офіс тощо. Але якщо ці товари/послуги придбані без ПДВ, нараховувати компенсуючі ПДВ за нормами ст. 199 ПКУ не потрібно.

 

Особливості оподаткування ПДВ придбання і продажу ліцензії на право технічної підтримки та обслуговування ПЗ

Як зазначено вище, постачання такої послуги оподатковується ПДВ в загальному порядку за умови, що місце постачання знаходиться на митній території України.

Відповідно до пп. «в» п. 186.3 ПКУ у разі надання інших послуг у сфері інформатизації місцем постачання є місце реєстрації отримувача послуг.

Відповідно до Методики визначення належності бюджетних програм до сфери інформатизації, затвердженої Наказом Мінцифри від 07.05.2020 р. № 67, до сфери інформатизації належать в тому числі послуги підтримки ПЗ.

Таким чином, послуги з постачання ліцензії на право техпідтримки та обслуговування ПЗ у разі придбання у нерезидента мають місце постачання на митній території України. Тому підприємство повинно у загальному порядку нарахувати імпортний ПДВ за ставкою 20% за отриманою ліцензією. Про складання ПН ми писали тут. Про особливості оподаткування при отриманні послуг від нерезидента можна почитати тут.

Право на ПК за такою ПН виникне у підприємства на дату складання ПН, за умови реєстрації її у ЄРПН (п. 198.2 ПКУ).

При подальшому постачанні ліцензії ПЗ також нараховується у загальному порядку за ставкою 20%, з випискою ПН.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024894
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248755
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432