• Посилання скопійовано

Створення консорціуму для роботи за межами України та оподаткування ПДВ

Три сторони (резиденти України, Росії та Казахстану) бажають укласти договір консорціуму, за яким резидент України виконує інжинірингові послуги для об’єкту, який знаходиться на териториї Казахстану. Чи необхідно рееструвати даний договір в ДПС? Чи є такі послуги об’єктом оподаткування ПДВ?

Відповідно до пп. 64.6 ПКУ, на обліку у контролюючих органах повинні перебувати угоди про розподіл продукції, договори управління майном (крім договорів щодо операцій, визначених у другому реченні абз. 2 пп. 5 пп. 180.1 ПКУ - управителів майна, які здійснюють управління активами інститутів спільного інвестування, фондів банківського управління, фондів фінансування будівництва та фондів операцій з нерухомістю, створених відповідно до закону) та договори про спільну діяльність на території України без створення юридичних осіб, на які поширюються особливості податкового обліку та оподаткування діяльності за такими договорами (угодами), визначені цим Кодексом.

У контролюючих органах не обліковуються договори про спільну діяльність, на які не поширюються особливості податкового обліку та оподаткування спільної діяльності, визначені ПКУ. Кожен учасник таких договорів перебуває на обліку у контролюючих органах та виконує обов'язки платника податків самостійно.

Як роз’яснюють податківці в ІПК від 17.08.2018 р. № 3580/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, консорціум є статутним об’єднанням підприємств, і тому на території України консорціум повинен реєструватися як юридична особа. Якщо учасники договору не бажають реєструвати консорціум як українську юридичну особу, варто подумати про інший вид договору, наприклад, договір про спільну діяльність. За умовами запитання, така діяльність буде вестися поза межами митної території України – на об’єкті, що перебуває на території Казахстану.

Далі, не всі договори про спільну діяльність підлягають реєстрації в податкових органах, а лише ті, за якими діяльність ведеться на території України (див. тут).

Отже, на нашу думку, оскільки діяльність буде вестися за межами митної території України, договір про спільну діяльність не потрібно реєструвати в органах ДПС,  а також немає практичного сенсу в тому, щоб реєструвати консорціум як українську юридичну особу. Також рекомендуємо направити податківцям запит на отримання власної ІПК з додаванням до запиту проекту договору, який сторони бажають укласти, з тим, щоб отримати від податківців конкретну відповідь саме за тими умовами, за якими сторони бажають працювати.

Щодо місця постачання послуг з інжинірингу для об’єкту, який знаходиться на териториї Казахстану, ми вважаємо, що місцем постачання послуг, зазначених у пп. 186.2.2  і пп. «в» п.  186.3 ПКУ буде територія Казахстану. Відповідно, такі послуги не будуть об’єктом оподаткування ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243521
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024238