• Посилання скопійовано

Як складати ПН при отриманні оплати за різні види послуг за одним договором?

ТОВ в рамках виконання одного договору 18.11.2020 р. отримало передоплату за послугу «А». 04.01.21 р. складено акт на надання послуги «Б». 15.01.21 р. отримано кошти за послугу «Б». Як виписувати ПН в цій ситуації?

Відповідно до пп. 187.1 ПКУ, датою виникнення ПЗ з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

  • а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;
  • б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

На дату виникнення ПЗ платник податку зобов’язаний скласти ПН в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений цим Кодексом термін (пп. 201.1 ПКУ).

До обов’язкових реквізитів ПН відносяться:

  • дата її складання;
  • опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг тощо.

З наведеного випливає, що якщо 18.11.20 р. отримана оплата за послугу «А» (про це відображено у платіжному дорученні на перерахування коштів, зазначено у виписці банку), то це є першою податковою подією, і на цю подію виникає ПЗ, а тому потрібно скласти ПН (№ 1) і зареєструвати її в ЄРПН. В такій ПН буде зазначена номенклатура послуг – послуга «А».

Надалі, 04.01.21 р. надані послуги «Б», що підтверджено складеним актом наданих послуг. Оскільки для операції постачання послуги «Б» складання акту є першою податковою подією, на цю дату слід скласти ПН (№2), зареєструвавши її в ЄРПН. Номенклатура в такій ПН буде вказана – послуга «Б».

15.01.21 р. за надані послуги «Б» отримана оплата (про те, що це оплата за послуги «Б», має бути зазначено у виписці банку, у платіжному дорученні), а відтак, це друга податкова подія операції постачання, на яку складена ПН (№2). Цією оплатою закривається заборгованість за надану послугу «Б». А тому на цю дату ані ПН, ані РК не виписується.

У підсумку залишиться передоплата за послугу «А», яка в подальшому має закритися операцією надання цієї послуги, згідно з відповідним актом.

Те, що послуги «А» і «Б» надаються і оплата за ними отримується в рамках одного договору, ніяк не впливає на особливості виписування ПН.

Тому, наприклад, отримавши передоплату за послугу «А», а надалі надавши послугу «Б», немає підстав зараховувати передоплату за послугу «А» в рахунок послуги «Б».

Адже ПН складається на підставі первинного документа, який і фіксує відповідну операцію постачання, з відповідною номенклатурою. Первинними документами в ситуації, яку ми розглядаємо, є для постачальника виписки банку і акти наданих послуг. А ніяк не договір, в рамках якого виконуються послуги.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 704
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432