• Посилання скопійовано

Прострочена заборгованість: коли нараховувати ПЗ з ПДВ за касовим методом?

Підприємство надає послуги ЖКГ та використовує касовий метод визначення дати ПЗ з ПДВ. Наявна прострочена дебіторська заборгованість населення за надані послуги. Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ за такою заборгованістю, якщо вона не списана?

Відповідно до пп. 14.1.266 ПКУ, касовий метод для цілей оподаткування ПДВ – метод податкового обліку, за яким дата виникнення ПЗ визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата віднесення сум податку до податкового кредиту визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).

При цьому, як неодноразово зазначали податківці (зокрема, у підкатегорії 101.06, "ЗІР"ІПК №5093/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та ІПК №1930/6/99-00-07-03-02-15/ІПК) списання дебіторської заборгованості для цілей оподаткування ПДВ вважається іншим видом компенсації вартості поставлених товарів/послуг.

Зауважте, що мова йде саме про списання заборгованості. Якщо дебіторська заборгованість лише прострочена, але не списана, то підстав для нарахування ПЗ з ПДВ за касовим методом не виникає.

Таким чином, саме у разі списання платником податку дебіторської заборгованості за операціями, за якими ПЗ з ПДВ визначаються за касовим методом, такий платник нараховує ПЗ з ПДВ на дату списання такої простроченої дебіторської заборгованості за поставлені та неоплачені товари (послуги). Якщо ж заборгованість не списана, то підстав для нарахування ПЗ з ПДВ не виникає.

 

Чи потрібно списувати прострочену заборгованість?

Згідно з п. 4 та 11 П(С)БО 10, списанню підлягає саме безнадійна, а не просто прострочена дебіторська заборгованість.

Безнадійна дебіторська  заборгованість - поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позивної давності.

Отже, списати таку заборгованість підприємство має або у разі наявності впевненості у її неповерненні (рішення приймає керівник) або ж у разі спливу строку позовною давності за такою заборгованістю (в загальному порядку – 3 роки з дня прострочення). Детальніше це питання ми розглядали тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10211
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202433
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427