• Посилання скопійовано

Чи можна на абонплату виписувати зведену податкову накладну?

Підприємство надає послуги теплопостачання, виставляючи споживачам як плату за послуги теплопостачання, так і плату за абонентське обслуговування. Як в податковій накладній зазначати номенклатуру, код послуги, одиницю виміру абонплати? Чи можна на абонплату виписувати зведену податкову накладну?

Дивимося Закон про ЖКП.

Відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 1 Закону про ЖКПплата за абонентське обслуговування - платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії) для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з:

  • укладенням договору про надання комунальної послуги,
  • здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, а у випадках, визначених цим Законом, також і витрати на обслуговування приладів - розподілювачів теплової енергії та/або вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги у квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку.

Граничний розмір абонплати встановлює КМУ (див. ч. 3 ст. 14 Закону про ЖКП).

Отже, КМУ встановив такий граничний розмір своєю Постановою від 21.08.2019 р. № 818.

 

Щодо одиниці виміру послуги

В цій Постанові зазначено, що розмір абонплати визначається у гривнях на одного абонента.

Отже, одиниця виміру абонплати, яка має зазначатися як у первинних документах на надання послуги, так і в ПН – 1 абонент. Код цієї одиниці виміру згідно з КСПОВО – 1761, а умовне позначення – «абон».

Таким чином, в табличній частині ПН зазначається:

  • в графі 4 – «абон»;
  • в графі 5 – «1761».

 

Щодо назви послуги

Опис (номенклатура) товарів/послуг – один з обов’язкових реквізитів ПН (див. пп. «е» пп. 201.1 ПКУ).

Відповідно до пп. 44.1 ПКУ, для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів тощо.

Таким чином, в ПН потрібно наводити той опис (номенклатуру) послуг, яка наведена в первинних документах (рахунках, актах тощо).

Наприклад, якщо в первинних документах (рахунках, актах тощо) зазначено «Плата за абонентське обслуговування», то саме так і потрібно писати в графі 2 «Опис (номенклатура) товарів/послуг постачальника (продавця)» ПН.

 

Щодо коду послуги

Такої послуги, як абонплата, в ДКПП немає. В такому разі можна застосувати код 96.09.19 «Послуги різні, інші, не введені в інші угрупування».

Але в таких проблемних ситуаціях краще звернутися до розробника ДКПП, який також здійснює ведення цього ДКПП – до державного підприємства «Науково-дослідний інститут метрології вимірювальних і управляючих систем» Держспоживстандарту України.

Адреса цього підприємства тут.

 

Чи можна виписувати зведену ПН на абонплату?

Відповідно до пп. 201.4 ПКУ, платники податку в разі здійснення постачання товарів/послуг протягом періоду, за який складається така ПН, постачання яких має безперервний або ритмічний характер:

  • покупцям - платникам податку - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведені ПН на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер протягом періоду, за який складається така ПН, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом такого місяця;
  • покупцям - особам, не зареєстрованим платниками податку, - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену ПН з урахуванням всього обсягу постачання товарів/послуг таким покупцям, з якими постачання мають такий характер, протягом такого місяця.

Але що таке безперервний характер, ПКУ не визначає. Чи мають послуги абонплати безперервний характер, незрозуміло.

Варто також сказати, що для постачання послуг абонплати застосовується касовий метод згідно з пп. 187.10 ПКУ.

Дивимося відповідь податкової в підкатегорії 101.16, ЗІР: «Чи мають право платники ПДВ, які застосовують касовий метод визначення податкових зобов’язань складати зведену податкову накладну при здійсненні операцій, які мають безперервний або ритмічний характер постачання?».

Податкова відповіла, що для платників податку, які застосовують касовий метод податкового обліку відповідно до пп. 187.10 ПКУ, можливість складання зведених податкових накладних ПКУ не передбачена.

Оскільки це питання чітко в ПКУ не визначено, рекомендуємо з цього питання звернутися до податкової за індивідуальною податковою консультацією.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243241
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024220