• Посилання скопійовано

Наслідки не подання заяви при обов’язковій реєстрації платником ПДВ

ФОП на загальній системі оподаткування здійснює торгівлю підакцизними товарами. За результатами роботи у 2019 р. обсяг доходу склав 1048000 грн згідно з поданою Декларацією. Платником ПДВ не зареєстрований. Які подальші дії?

Коли необхідно реєструватись платником ПДВ?

Згідно з пп. 181.1 ПКУ обов’язковій реєстрації платником ПДВ підлягають особи (крім платників ЄП І-ІІІ групи) у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів або послуг, що підлягають оподаткуванню протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 гривень (без урахування податку на додану вартість).

А відповідно до пп. 188.1 ПКУ база оподаткування (сума якої і використовується з метою обов’язкової реєстрації платником ПДВ) операцій з постачання товарів або послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів).

Таким чином, при визначені граничного обсягу доходу з метою обов’язкової реєстрації платником ПДВ сума акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів не враховується.

У разі, якщо обсяг доходу за останні 12 календарних місяці перевищив 1 млн грн, то особа подає до контролюючого органу відповідну заяву про реєстрацію платником ПДВ не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто такого обсягу (пп. 183.2 ПКУ).

Зареєстрованою платником податку особа вважається з дня внесення запису до Реєстру платників ПДВ.

 

Наслідки не реєстрації платником ПДВ

Пунктом 183.10 ПКУ передбачено, що будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку, і не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.

Крім того, за такою особою все ще зберігається обов’язок подання заяви на реєстрацію платником ПДВ. І лише після подання такої заяви і внесення даних до реєстру платників ПДВ особа буде мати право на віднесення вхідного ПДВ до складу ПК та подання Декларації з ПДВ (починаючи з дати якою вона буде внесена до реєстру).

Отже, при перевірці податкова має донарахувати ПЗ з ПДВ в тому розмірі, в якому би його нараховувала особа, якщо б вона зареєструвалась платником ПДВ (тобто на весь обсяг постачання з дати обов’язкової реєстрації платником ПДВ). Нарахування таких зобов’язань здійснюється із застосуванням штрафу у розмірі 25% донарахованої суми (50% при повторному протягом 1095 днів порушення).

Разом з цим штрафи за неподання податкових декларацій з ПДВ та не реєстрацію ПН до такої особи не застосовуються, оскільки такий обов’язок передбачено лише для платників ПДВ (зокрема це зазначено і у УПК ДПСУ, яка затверджена Наказом від 06.07.2012 р. № 588). В зв’язку з цим особа не буде мати змоги самостійно задекларувати свої зобов’язання шляхом подання Декларацій за попередні періоди (виходить, що зобов’язання за той період можуть бути нараховані лише податківцями із застосування 25% штрафу).

Роз’яснення податківців щодо відповідальності платника податків ми наводили тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024926
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249075
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202434