• Посилання скопійовано

Розширення номенклатури в податковій накладній: право на податковий кредит

ПН на передплату отримано 07.06.2019 р., номенклатура відповідає предмету договору – "ліс будівельний 14-19 см довжина 4 м". Відвантаження було 28.06.2019 р., при цьому номенклатура в первинних документах містить пакувальний матеріал і послуги залізниці. РК оформлено через 2 місяці після відвантаження. Чи зберігається право на податковий кредит у червні?

По-перше, зауважимо, що право на податковий кредит виникає на дату так званої «першої події» за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної. Податківці неодноразово зазначали в своїх роз’ясненнях, що номенклатура в ПН має відповідати формулюванням первинних документів (див., наприклад, ІПК ДПСУ від 16.03.2020 р. № 1092/6/99-00-07-03-02-06/ІПК). 

У питанні, що розглядається, першою подією була передплата, тож ПН сформовано на основі не первинного, а розрахункового документа. Але це не означає, що на дату перерахування грошових коштів (07.06.2019 р.) покупець не мав права на податковий кредит з причини того, що первинні документи ще не складено. Тобто право на податковий кредит у червні відображено цілком правомірно.

Відвантаження, яке відбулося 28.06.2019 р., - це друга подія, яка сама по собі не повинна мати податкових наслідків. Але на цю дату фактично відбулося коригування (доповнення) номенклатури і, ймовірно, збільшилася загальна вартість, вказана в ПН. Нормативно-правові документи не містять вказівок, як треба діяти в такому випадку. У деяких роз’ясненнях ДПСУ пропонує у разі помилкового відображення в ПН неповної номенклатури виправляти помилку "шляхом складання розрахунку коригування, яким податкова накладна з неправильно вказаним обсягом поставки має бути виведена в "нуль". При цьому постачальник зобов'язаний скласти нову податкову накладну на дату фактичного відвантаження товару … на повний обсяг відвантаженого товару …" (ІПК ДФС від 29.03.2019 р. № 1331/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Але у випадку, що розглядається, помилки як такої не було – на дату першої події ПН складено правильно. Тож на практиці використовують такі варіанти:

  • «обнуління» ПН, складеної раніше, і складення нової ПН;
  • складення додаткової ПН на «нову» номенклатуру;
  • складення розрахунку коригування з додатковими рядками.

Але цей момент не має вирішального значення в даному випадку, адже РК складено з помилкою – неправильно вказано дату коригування, яка є обов’язковим реквізитом ПН (і РК, як невід’ємної частини ПН) згідно з пп. 201.1 ПКУ. Такий РК (і, за наявності, додаткова ПН) не може підтвердити податковий кредит у частині придбання пакувального матеріалу і послуг залізниці. Для отримання права на податковий кредит за цими товарами/послугами підприємство має отримати від постачальника зареєстрований РК (або додаткову ПН) з правильною датою (28.06.2019 р.).

Що стосується права на податковий кредит у частині придбання самого товару (лісу), то для нього були і лишаються всі підстави.

Так, реальність господарської операції (придбання лісу) питань не викликає. ПН на першу подію складено і зареєстровано в ЄРПН без порушень. Вартість, кількість і номенклатура основного товару за договором (лісу) співпадає в ПН і в первинних документах (той факт, що в первинних документах окремими позиціями зазначено пакувальний матеріал і послуги залізниці, суті не змінює). 

Що стосується отриманого РК з неправильною датою, то його не можна визнати чинним і таким, що підлягає відображенню в податковому обліку. Іншими словами, його не треба брати до уваги. Як зазначала ДПС в ІПК від 29.03.2019 р. № 1331/6/99-99-15-03-02-15/ІПК: «розрахунок коригування, який містить помилку у даті його складання, не відповідає первинним документам, на підставі яких платник формує показники податкової звітності, оскільки не дає змоги ідентифікувати операцію».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 700
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432