• Посилання скопійовано

Зміна коду УКТ ЗЕД за результатами перевірки митної служби: як скласти РК до ПН?

У січні 2019 р. підприємство імпортувало товар та складало податкові накладні з кодом УКТ ЗЕД, що був зазначений у митних деклараціях. У серпні 2020 р. митна служба провела перевірку та змінила код УКТ ЗЕД щодо цього товару. Як виправити податкові накладні за 2019 рік?

Податківці в індивідуальній консультації від 15.11.2018 р. №4836/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадали, що податкова накладна за операцією з постачання товарів чи послуг повинна складатися і реєструватись в ЄРПН з дотримання правил, встановлених ПКУ. А саме за умови, що така господарська операція мала місце або було здійснено перерахунок авансу в рахунок вартості товарів чи послуг, постачання яких буде здійснюватися у майбутніх звітних періодах. 

При цьому у податковій накладній назва товарів чи послуг (номенклатура) та код УКТ ЗЕД/ДКПП повинні відповідати первинним документам та договору на постачання таких товарів чи послуг.

Своєю чергою, відповідно до пп. 201.10 ПКУ помилки в реквізитах, визначених пп. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних у електронному вигляді.

Водночас, згідно з пп. 44.1 ПКУ платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами.

Відповідно до цього податківці у коментованій консультації зазначають, що податкова накладна, у якій допущено помилки у коді товару згідно з УКТ ЗЕД, є такою, що складена з порушенням норм ПКУ, не дає змоги ідентифікувати здійснену операцію, а тому не може бути підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у ній, до податкового кредиту (у тому числі у разі, якщо така податкова накладна зареєстрована в ЄРПН).

Якщо ж було допущено таку помилку, то податківці, спираючись на пп. 192.1 ПКУ, вказують, що платник податку має право скласти та зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування, який буде підставою для віднесення суми ПДВ до податкового кредиту для покупця.

Зважаючи на те, що код УКТ ЗЕД/ДКПП є складовою номенклатури у податковій накладній, виправлення помилки у такому реквізиті здійснюється з причиною коригування «Зміна номенклатури». Як це зробити, ми розповідали тут.

Згідно з п. 21 Порядку № 1307, у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної. За операцією з постачання ввезених на митну територію України товарів у разі зміни кодів УКТ ЗЕД під час митного оформлення таких товарів, розрахунок коригування до податкової накладної складається на дату їх митного оформлення. 

Як зазначають податківці, за операцією з постачання ввезених на митну територію України товарів (за які отримано попередню оплату) у разі зміни кодів УКТ ЗЕД під час митного оформлення таких товарів розрахунок коригування до податкової накладної складається на дату їх митного оформлення.

Тож, на нашу думку, в даному випадку такою датою буде дата складання акту перевірки, яким було змінено коди УКТ ЗЕД. Оскільки до проведення перевірки у серпні 2020 року дані податкових накладних відповідали первинним документам постачальника та митним деклараціям, ми не вбачаємо  причин для виключення податкових накладних 2019 року з попередніми кодами УКТ ЗЕД з податкового кредиту покупця. Достатньо буде зареєструвати РК до таких ПН на дату акта перевірки у серпні 2020 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202426
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 729
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432