• Посилання скопійовано

Пропорційне коригування ПДВ згідно з ст. 199 ПКУ та пп. 198.5 ПКУ

Підприємство є платником ПДВ з грудня 2019 р. У липні 2020 р. було здійснено неоподатковувану операцію, при цьому інших оподатковуваних операцій не було. У липні сплачено постачальникам за оренду активів, а також використовувався комп’ютер, який придбано з ПДВ та введено в експлуатацію у травні. Як розподілити вхідний ПДВ?

Правила пропорційного віднесення вхідного ПДВ до податкового кредиту викладені у пп. 199.1 – 199.4 ПКУ. Нижче прокоментуємо їх.

Головне правило пп. 199.1 ПКУ: у разі, якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково - ні, платник ПДВ зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пп.  189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного місяця і зареєструвати зведену податкову накладну в ЄРПН на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

По-перше, це правило стосується тільки тих ситуацій, коли має місце часткове використання товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях. В даному випадку під це підпадає тільки використання комп’ютера, оскільки витрати на оренду у липні повністю відносяться до неоподатковуваних операцій, адже оподатковуваних операцій у липні не було. А комп’ютер, навпаки, у липні повністю використовується в неоподатковуваних операціях.

По-друге, для застосування цього правила для товарів/послуг, необоротних активів, що були придбані у періодах, коли здійснювались оподатковувані та неоподатковувані операції, потрібно визначити частку використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

Як визначити таку частку, написано у пп. 199.2 ПКУ: частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік. Визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року.

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Оскільки у пп. 199.2 ПКУ використовуються дані попереднього календарного року, то у пп. 199.3 ПКУ написано, як слід діяти тим платникам ПДВ, у яких таких даних немає. А саме, платники ПДВ, у яких протягом попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, а такі неоподатковувані операції почали здійснюватися у звітному періоді, а також новостворені платники податку проводять у поточному календарному році розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях на підставі розрахунку, визначеного за фактичними даними обсягів з постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій першого звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі операції. Розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях подається до контролюючого органу одночасно з податковою декларацією звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі оподатковувані та неоподатковувані операції.

І нарешті, відповідно до пп. 199.4 ПКУ платник ПДВ за підсумками календарного року здійснює перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій. Результати перерахунку сум податкових зобов’язань відображаються у податковій декларації за останній податковий період року.

Докладніше про річний перерахунок ПДВ згідно з ст. 199 ПКУ – тут та тут.

Якби у липні були оподатковувані операції, то таку частку потрібно було б розраховувати за даними липня і використовувати її до кінця поточного року, а в кінці року зробити річний перерахунок ПДВ за даними всіх дванадцяти місяців року. Отримана частка буде вже використовуватись у наступному році.

Але за умовами запитання, у липні не було оподатковуваних операцій, тож має місце використання необоротного активу (комп’ютера) повністю у неоподатковуваних операціях. Тому у липні слід буде застосувати іншу норму, а саме пп. «а» або пп. «б» пп. 198.5 ПКУ. Адже,  якщо раніше придбані необоротні активи починаються використовуватись в необ’єктних або звільнених операціях, підприємство зобов’язане нарахувати ПЗ з ПДВ, виходячи з балансової вартості таких необоротних активів на початок звітного періоду їх використання в необ’єктних або звільнених операціях (пп. 189.1 ПКУ).

Тож, у липні 2020 року потрібно визнати ПЗ з ПДВ, виходячи із залишкової балансової вартості комп’ютера, бо він починає використовуватися в неоподатковуваних операціях.

Для цього потрібно скласти зведену податкову накладну, у верхній лівій частині якої у графі "Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини" робиться помітка "X" та зазначається тип причини 08 або 09. У даних про покупця платник  зазначає  власне найменування, а у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "600000000000". Крім цього, у графі 2 розділу Б такої податкової накладної зазначається дата складання та порядковий номери податкової накладної, складеної на такого платника податку при постачанні йому необоротних активів, за якими він визначає податкові зобов’язання.

Якщо в наступних місяцях будуть здійснюватися оподатковувані операції, і такі необоротні активи починають знову використовуватись в оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності, можна буде відкоригувати раніше складену податкову накладну і повернути собі податковий кредит. Для цього складається розрахунок коригування до податкової накладної з типом 08 чи 09.  Результатом такого РК буде зменшення раніше визнаного податкового зобов’язання (у всій його сумі!) згідно з абз. 6 пп. 198.5 ПКУ.

До речі, до витрат на оренду активів, що були здійснені у липні 2020 року та які повністю використані  для неоподатковуваних операцій, також застосовуються норми пп. «а» або пп. «б» пп. 198.5 ПКУ.

У наступних звітних періодах, коли будуть здійснюватися одночасно оподатковувані та неоподатковувані операції, слід буде робити перерахунки, передбачені ст. 199 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202414
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243151
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024216