• Посилання скопійовано

Як рахувати обсяг операцій з метою реєстрації платником ПДВ?

ТОВ було платником ІІІ групи ЄП (5%). З 01.07.2020 р. перейшло на загальну систему. Коли ТОВ має зареєструватися платником ПДВ, якщо обсяг операцій на ЄП - 700000 грн? Чи операції на ЄП при розрахунку межі в 1 млн до уваги не приймаються? Як обчислювати період, за який рахується 1 млн грн, якщо підприємство зареєстроване у вересні 2019 року і здійснило операцій на 700 тис. грн?

Відповідно до пп. 181.1 ПКУ, у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) платнику податків протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 гривень (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник ПДВ у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи.

Отже, потенційним платникам ПДВ потрібно кожного  місяця слідкувати за досягненням цього обсягу – тобто кожного разу береться період з 12 попередніх місяців (а не календарний рік)! Наприклад, у липні 2020 р. слід взяти дані про операції за липень 2019  – червень 2020 р., і якщо обсяг операцій за цей період перевищить 1 млн грн – час реєструватись платником ПДВ.

У даному випадку, якщо підриємство зареєстроване у вересні 2019 р., то для розрахунку обсягу операцій з метою реєстрації платником ПДВ включаються всі операції з дати держреєстрації підприємства, оскільки вересень 2019 р. настає пізніше липня 2019 р. Якщо в липні 2020 року обсяг операцій 1 млн грн не буде досягнуто, тоді з 1 серпня 2020 р. доведеться брати обсяг операцій за період з вересня 2019 р. по липень 2020 р., і так далі. Якщо у серпні 2020 р. не буде досягнуто обсягу 1 млн грн, тоді з 1 вересня 2020 р. слід буде брати операції за період з вересня 2019 р. по серпень 2020 р. А ось, якщо до 1 жовтня 2020 р. не буде досягнуто обсягу 1 млн грн, то з 1 жовтня 2020 р. потрібно буде брати 12-місячний період з жовтня 2019 р. по вересень 2020 р.

Якщо СГ перейшов з єдиного податку І-ІІІ групи без ПДВ на загальну систему  оподаткування, він розраховує обсяг 1 млн  аналогічно – за 12 попередніх місяців. Саме такий фіскальний підхід застосовують податківці. Так,  ДПС у м. Києві в ІПК від 30.11.2018 р. № 5056/ІПК/26-15-12-01-18 щодо реєстрації особи як платника ПДВ у разі переходу зі спрощеної системи оподаткування на сплату інших податків і зборів зазначила, що якщо в такої особи на дату переходу загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 1 000 000 грн (у тому числі включаючи період перебування на спрощеній системі оподаткування), така особа повинна не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів, подати до контролюючого органу реєстраційну заяву платника ПДВ за формою №1-ПДВ та, відповідно, зареєструватись як платник ПДВ.

Аналітичний матеріал щодо реєстрації платником ПДВ читайте тут, а також тут.

Щодо останніх змін у порядку реєстрації платником ПДВ читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 726
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432