• Посилання скопійовано

Як діє звільнення від застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН?

Законом №466 було встановлено штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК, що складено на звільнені операції та операції за ставкою 0%. Водночас, на період дії карантину встановлено звільнення від штрафних санкцій. Чи будуть застосовуватися штрафи при реєстрації ПН до 31.07 за минулі періоди?

Дійсно, з 23 травня встановлено нові штрафи за несвоєчасну реєстрацію в ЄРПН ПН/РК, в яких не зазначаються суми ПДВ (зокрема, ПН/РК, складених на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість або оподатковуються за нульовою ставкою). Детальніше про це ми писали тут.

Згідно з п. 52 - 1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), штрафні санкції не застосовуються, крім санкцій наведених у цьому пункті.

Своєю чергою, як роз'яснюють податківці у підкатегорії 101.28 «ЗІР», протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) не будуть застосовуватися санкції за нереєстрацію (несвоєчасну) реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН.

На жаль, ані у ПКУ, ані у роз'яснення податківців, не уточнено, яких саме ПН та РК буде стосуватись звільнення від штрафів та чи буде воно поширюватись на ПН, що були складені до 1 березня 2020 року (строк реєстрації яких припадав на період до 1 березня 2020 року), але були зареєстровані вже під час дії карантину і відповідних послаблень.

З однієї сторони пункт ПКУ звільняє платників податків в цілому від накладених у період карантину санкцій (за виключенням певного переліку наведеного у цьому пункті). Тобто ця норма повинна була б діяти і на ті ПН, строк реєстрації яких припадає на період до карантину, але реєстрація яких була здійснена вже під час дії обмежень і відповідної пільги. Тобто на ті ПН, штрафи за які повинні були б бути накладені з 1 березня 2020 року по останній день карантину.

З іншої сторони ПН (РК), строк реєстрації яких припадає до 1 березня 2020 року на час настання карантину фактично вже є несвоєчасно зареєстрованими. Тому вважаємо, що присутній ризик того, що податківці хоч і не кажуть прямо про це, але будуть застосовувати наведену вище пільгу лише до тих ПН та РК, строк реєстрації яких припадає на період дії карантину спираючись на те, що порушення фактично було допущено до 1 березня 2020 року.

Зважаючи на спірність даної ситуації, у разі реєстрації ПН, строк реєстрації яких припадає на період до 1 березня 2020 року, варто бути готовим до того, що податківці все ж таки будуть наполягати на накладенні штрафів по таким ПН і право на звільнення від штрафів доведеться доводити вже у порядку оскарження рішення податкової спираючись на формулювання, що наведено у п. 52 -1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024955
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249255
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435