• Посилання скопійовано

Чи потрібно складати ПН при придбанні ІТ-послуг від нерезидента, які надаються на території України?

Чи потрібно складати та реєструвати ПН на вартість придбаних ІТ-послуг від нерезидента, які надаються на території України та які звільнені від оподаткування ПДВ?

Статтею 208 ПКУ встановлюються правила оподаткування ПДВ в разі постачання особою-нерезидентом, яку не зареєстровано як платника податку, послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, особі, яку зареєстровано як платника податку, чи будь-якій іншій особі-резиденту - суб’єкту господарювання.

Відповідно до пп. 208.2 ПКУ отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує ПДВ  за основною ставкою 20% на базу оподаткування, визначену згідно з пп. 190.2 ПКУ.

При цьому отримувач послуг - платник ПДВ  у порядку, визначеному ст. 201 ПКУ, складає податкову накладну із зазначенням суми нарахованого ним ПДВ, яка є підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту у встановленому порядку. Така податкова накладна підлягає обов’язковій реєстрації в ЄРПН.

Далі відповідно до пп. 208.3 ПКУ, якщо отримувача послуг зареєстровано як платника ПДВ, сума нарахованого ПДВ включається до складу податкових зобов'язань декларації за відповідний звітний період.

Таким чином, норми ст. 208 ПКУ регламентують порядок саме нарахування ПДВ за основною ставкою 20% на вартість послуг від нерезидента, що надаються на території України і які не звільнені від оподаткування ПДВ. Відповідно до цього і у рядку 6 декларації з ПДВ передбачено заповнення як колонки А (база оподаткування – обсяги постачання), так і колонки В (сума податку за основною ставкою).

У рядку 5 декларації з ПДВ наводиться сума операцій з постачання послуг, що звільнені від оподаткування – тобто цей рядок призначено для випадків, коли постачальником є сам платник ПДВ, а операції з придбання таким платником послуг у нерезидентів, які звільнено від оподаткування, туди не включаються. Так, у пп. 6 п. 3 розділу V Порядку № 21 перераховано лише операції з постачання товарів/послуг.

Також на сьогодні є актуальною  УПК №536, крім положень УПК №536, якими роз'яснено порядок оподаткування ПДВ операцій з надання права на використання програмної продукції, що був чинний до 01.01.2015 р. У відповіді на запитання 7 в УПК №536 зазначено, що не оподатковуються ПДВ операції з постачання програмної продукції від нерезидента резиденту на митну територію України та від резидента нерезиденту. Пунктом 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ для операцій з постачання програмної продукції тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, запроваджено пільговий режим оподаткування ПДВ, згідно з яким звільняються від оподаткування цим податком операції з постачання програмної продукції.

Отже, норми ст. 208 ПКУ не вимагають складання ПН на операції з придбання послуг у нерезидентів, які звільнені від ПДВ, відповідно, у декларації з ПДВ немає рядків для відображення таких операцій. А от на вартість оподатковуваних операцій з придбання послуг у нерезидента як раз потрібно складати ПН, єдиною метою якої є саме нарахування зобов’язань з ПДВ за основною ставкою. При цьому право на податковий кредит виникає лише після реєстрації такої ПН в ЄРПН. Тобто передбачено спеціальний механізм сплати ПДВ саме з оподатковуваних операцій з придбання послуг у нерезидента шляхом складання «особливої» ПН та її реєстрації в ЄРПН.

Звідси випливає висновок, що податкову накладну на операції з придбання ІТ-послуг у нерезидента, які звільнені від ПДВ та за якими відповідно не виникає зобов’язань з ПДВ, складати не потрібно.

Додатково читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024900
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248815
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432