• Посилання скопійовано

Помилка у реквізиті «Одиниця виміру»: чи буде право на ПК?

У ПН, виписаній постачальником у квітні, допущено помилку в одиниці виміру (замість КГ вказано тонна). Постачальник виписав РК на виправлення помилки, реєстрація якого відбулася 18.05. Чи буде у підприємця - покупця право на ПК за такою ПН у квітні, зважаючи на те, що одиниця виміру не є обов’язковим реквізитом?

Згідно з абз. 3 пп. 201.10 ПКУ податкова накладна складена та зареєстрована після 1 липня 2017 року в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів (послуг), є для покупця таких товарів (послуг) достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, та не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження.

При цьому, абз. 26 пп. 201.10 ПКУ передбачено, що податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, визначених пп. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту.

Своєю чергою, пп. 201.1 ПКУ передбачено, що у податковій накладній зазначаються в окремих рядках такі обов'язкові реквізити:

а) порядковий номер податкової накладної;

б) дата складання податкової накладної;

в) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, - продавця товарів/послуг;

г) податковий номер платника податку (продавця та покупця). У разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично є від імені головного підприємства - платника податку стороною договору, у податковій накладній, крім податкового номера платника податку додатково зазначається числовий номер такої філії (структурного підрозділу);

д) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, - покупця (отримувача) товарів/послуг;

е) опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;

є) ціна постачання без урахування податку;

ж) ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;

з) загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;

і) код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг - код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг; платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду;

й) індивідуальний податковий номер.

Тут варто звернути увагу, що аналізуючи обов’язковий реквізит, наведений у пп. «е» - опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг та форму податкової накладної можна зробити висновок, що мова йде про такі графи ПН:

  • графа 2 - опис (номенклатура) товарів/послуг продавця;
  • графа 6 - кількість (об'єм, обсяг);
  • графа 10 - обсяги постачання (база оподаткування) без урахування податку на додану вартість.

Тобто графи 4 та 5 податкової накладної не належать до обов’язкових реквізитів, зазначених пп. 201.1 ПКУ. Зокрема, аналогічну позицію наводили і податківців у Листі від 15.10.2015  р.№ 23354/10/28-10-06-11 (оскільки роз’яснення є старим, то там мова йде про графи 5.1 та 5.2 згідно з старим бланком ПН, однак норми Кодексу щодо не обов’язковості реквізиту «одиниця виміру» наразі залишились ті ж самі). Крім того у цьому листі прямо зазначається, що податкова накладна, у табличній частині якої неправильно заповнено графи 5.1 та 5.2 (наразі це графи 4 та 5), не вважається такою, що заповнена з порушеннями.

Є й більш свіже роз’яснення податківців, в якому також зазначається, що «Одиниця виміру» - це необов'язковий реквізит податкової накладної, тому помилку можна і не виправляти.

Однак, є і інше роз’яснення податківців, в якому наводиться вже не такий лояльний підхід, зокрема, що помилки, допущені постачальником у графах 4 та 5 податкової накладної щодо кількісного відображення показників («одиниць виміру товару») підлягають коригуванню, оскільки одиниці виміру «штуки» повністю абсолютно не відповідають одиницям виміру «тоннам», а право, визначене нормами пп. 201.10 ПКУ (щодо можливості віднесення суми ПДВ до ПК) у зазначеному випадку не розповсюджується на платника.

Як видно, різні податкові структурі органи в різний час надавали доволі суперечливі роз’яснення щодо цього питання. Проте вважаємо, що платник податку має керуватись безпосередньо нормами ПКУ, в яких чітко наведено обов’язкові реквізити ПН (номенклатура, кількість та обсяг постачання), помилки в яких можуть заважати ідентифікації здійсненої операції і до втрати покупцем права на ПК за такою ПН. А оскільки одиниця виміру до такого реквізити не потрапляє, то вважаємо, що у платника податку все ж таки є право на віднесення суми ПДВ до ПК безпосередньо у місяці складання такої ПН.

Зауважимо, що це лише є позицією редакції і не може гарантувати, що податківці під час податкової перевірки будуть притримуватись саме такого підходу. Тому платник податку повинен самостійно прийняти рішення або відносити суму ПДВ у місяці виписки ПН (при цьому є ризик, що податківці при перевірці будуть наполягати на сторнуванні такого ПК і платнику податків доведеться оспорювати свою позицію в судовому порядку) або ж убезпечити себе і віднести суму ПДВ до ПК лише у місяці, в якому постачальником буде зареєстровано РК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024955
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249275
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435