• Посилання скопійовано

Продаж нерухомості нижче ціни придбання: як визначити ПЗ з ПДВ?

Підприємство на аукціоні у 2019 році придбало нерухомість за 14 млн грн. У 2020 році придбана нерухомість була оцінена банком як об’єкт застави у 7 млн грн (ринкова ціна - 9 млн грн). Підприємство бажає реалізувати нерухомість на аукціоні, однак в зв’язку з відсутністю цікавості вона може бути реалізовано за 2 млн грн. Як визначити ПЗ з ПДВ?

Відповідно до пп. 188.1 ПКУ база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів не може бути нижче ціни придбання таких товарів, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції, за винятком:

  • товарів (послуг), ціни на які підлягають державному регулюванню;
  • газу, який постачається для потреб населення.

Варто звернути увагу, що мінімальна база оподаткування ПДВ буде різною для товарів та необоротних активів. В зв'язку з цим, для визначення того, за яким принципом визначати мінбазу, необхідно зважати на те, як підприємство обліковувало та з якою метою придбавало об'єкт нерухомості:

  • якщо нерухомість було придбано з метою перепродажу і в експлуатацію підприємством не вводилось (тобто, в обліку його придбання відображалось відразу за субрахунком 286 і амортизація на нього не нараховувалась), то мінбаза для оподаткування ПДВ визначається виходячи з ціни придбання такої нерухомості. Про такий варіант обліку ми писали тут;
  • якщо нерухомість було введено в експлуатацію (тобто оприбуткування відбувалось за субрахунком 152 з подальшим введенням в експлуатацію та нарахуванням амортизації), то мінбаза оподаткування ПДВ визначається виходячи з балансової вартості такої нерухомості на дату продажу.

Таким чином, у разі продажу об'єкту нерухомості на аукціоні за 2 млн грн підприємство має нарахувати ПЗ виходячи або з ціни придбання такої нерухомості, або з його балансової вартості (в залежності від того, з якою метою придбавалась нерухомість та як обліковувалась). У такому випадку платник податку складає дві податкові накладні:

  • одну на покупця (якщо він є платником ПДВ), виходячи з договірної вартості (2 млн грн);
  • другу - на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/балансової вартості над фактичною ціною (з типом причини 15).

Зазначимо, що у разі, якщо підприємство обліковувало нерухомість за другим варіантом (як об'єкт ОЗ) може бути проведено процедуру його уцінки, за рахунок чого його балансова вартість буде меншою, а отже, і мінімальна база для оподаткування ПДВ також зменшиться (про облік та податкові наслідки проведення переоцінки ми писали тут). Однак, варіант з уцінкою не допоможе у разі, якщо облік придбаної нерухомості здійснювався за першим варіантом (вартість придбання залишиться тією ж самою).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202416
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 514
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431