• Посилання скопійовано

Надання послуг з будівництва: яка мінімальна база для нарахування ПДВ?

Чи потрібно донараховувати ПЗ з ПДВ у разі перевищення собівартості будівельних робіт (КВЕД 43.99) над доходом у звітному періоді? Чи враховується сезонність та довгострокові контракти?

Відповідно до пп. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій, зокрема, з постачання послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

При цьому база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених послуг не може бути нижче звичайних цін.

Оскільки підприємство не перепродає придбані послуги, а самостійно їх надає, то мінімальна база оподаткування ПДВ визначається не виходячи з собівартості таких послуг, а виходячи із звичайних цін на такі послуги.

Звичайна ціна – ціна товарів, визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

Ринкові ціни, за пп. 14.1.219 ПКУ, – це ціни, що склалися на ринку ідентичних, а за їх відсутності – однорідних, товарів у порівнянних економічних умовах. Ціна, за якою товари передаються іншому власнику за умови, що продавець бажає передати такі товари, а покупець бажає їх отримати на добровільній основі, обидві сторони є взаємно незалежними юридично та фактично, володіють достатньою інформацією про такі товари.

Звичайною ціною для визначення бази оподаткування з постачання послуг власного виробництва є ціна, визначена зацікавленими сторонами у договорі. Наприклад, в ухвалі від 16.02.2016 р. №К/800/25376/15 у справі №804/6725/14 ВАСУ зазначав, що у разі незгоди податкового органу з ціною договору останній зобов'язаний довести, що ціна договору не відповідає рівню звичайної ціни.

Однак на практиці, на жаль, підтверджувати відповідність ринковим цінам доводиться платнику податків. Якихось певних критеріїв такого підтвердження податківці не висувають. Тому рекомендуємо підкреслити у договорі (або в окремому розпорядженні), які чинники формують звичайну ціну саме вашої унікальної продукції та впливають на неї. А це можуть бути обсяги придбання продукції, сезонність, попит саме на цю унікальну продукцію. На практиці податківці беруть до уваги інформацію товарних бірж, органів статистики, сайтів різних організацій тощо.

Тому у разі, якщо собівартість наданих послуг перевищує договірну ціну, донараховувати ПЗ з ПДВ не потрібно, однак необхідно підготувати обґрунтування того, що договірна ціна відповідає ринковій ціні на такі надані послуги.

 

Дата виникнення ПЗ з ПДВ за довгостроковими договорами

Додатково звертаємо увагу, що згідно з пп. 187.9 ПКУ датою виникнення ПЗ з ПДВ виконавця довгострокових договорів (контрактів) є дата фактичної передачі виконавцем результатів робіт за такими договорами (контрактами).

Своєю чергою, довгостроковий договір (контракт) - це будь-який договір на виготовлення товарів, виконання робіт, надання послуг з довготривалим (більше одного року) технологічним циклом виробництва та якщо договорами, які укладені на виробництво таких товарів, виконання робіт, надання послуг, не передбачено поетапного їх здавання.

Отже, якщо має місце саме довгостроковий договір без поетапної передачі будівельних робіт, то ПЗ з ПДВ визначаються лише на дату фактичної передачі результатів робіт у повному обсязі. І, відповідно, для визначення мінбази оподаткування ПДВ необхідно відштовхуватися від ринкової вартості всього комплексу робіт за таких довгостроковим договором.

Про це ми писали тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243621
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024239