• Посилання скопійовано

Чи відображаються експортні операції у Додатку 6 до Декларації з ПДВ?

Чи потрібно в ПН на експорт заповнювати код пільги? Чи відображається експортна операція у Додатку 6 до Декларації з ПДВ? Чи потрібно було подавати звіт про суми податкових пільг за експортними операціями?

Ситуація до 01.01.2020 року

Відповідно до пп. «а» пп. 195.1.1 ПКУ операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою.

Пунктом 195.2 ПКУ передбачено, що у разі, якщо операції з постачання товарів звільнено від оподаткування на митній території України відповідно до положення розд. V ПКУ, до операцій з експорту таких товарів застосовується нульова ставка.

Зокрема, звільнені від оподаткування ПДВ операції визначені ст. 197 ПКУ.

Відповідно у податковій накладній на експортну операцію код пільги не зазначається.

Однак, не дивлячись на те, що нульова ставка при експорті не є за фактом податковою пільгою, відображати таку операцію у Звіті про суми податкових пільг все ж таки потрібно було і ось чому.

Справа в тому, що Наказом №167, який діяв до 01.01.2020 року, було передбачено Порядок визначення сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України.

Зокрема, пунктом 2 розділу ІІ «Механізм визначення пільг з податку на додану вартість залежно від особливостей оподаткування» передбачено порядок розрахунку для операції з експорту товарів (супутніх послуг) та операції з постачання товарів (послуг) на митній території України, які оподатковуються за нульовою ставкою.

Так, відповідно до пп. 2 та 3 п. 2 Розділу ІІ Порядку № 167 не внесені платниками до державного бюджету суми ПДВ через застосування нульової ставки розраховуються шляхом визначення суми ПДВ за встановленою основною ставкою податку від обсягів операцій з експорту товарів  (супутніх  послуг) та/або операцій з постачання товарів (послуг) на митній території України, оподатковуваних за нульовою ставкою, зменшених на обсяги операцій з придбання товарів (послуг), які використані в операціях з експорту товарів (супутніх послуг) та/або в операціях з постачання товарів (послуг) на митній території України, які оподатковуються за нульовою ставкою.

Розрахунок не внесених до державного бюджету сум ПДВ через застосування нульової ставки здійснюється за алгоритмом: 

СП = (V пост.нульов. - V прид.) х розмір ставки податку,

де:

  • СП - сума пільг;
  • V пост.нульов. - обсяги операцій з експорту товарів (супутніх послуг) та/або операцій з постачання товарів (послуг) на митній території  України, оподатковуваних за нульовою ставкою, - з розділу I "Податкові зобов'язання" податкової декларації з ПДВ;
  • V прид. - обсяги операцій з придбання товарів (послуг), які використані в операціях з експорту товарів (супутніх послуг) та/або в операціях з постачання товарів (послуг) на митній території України, які оподатковуються за нульовою ставкою.

Таким чином, незважаючи на те, що операції з експорту не є пільгою, згідно з Порядком №167, суми таких операцій повинні були враховуватись при розрахунку суми ПДВ не сплаченого до бюджету, що зазначається у Звіті про суми податкових пільг.

 

Ситуація з 01.01.2020 року

З 1 січня 2020 року Звіт про суми податкових пільг скасовано. Ведення обліку податкових пільг з ПДВ контролюючими органами здійснюватиметься на підставі податкової звітності. Водночас, скасовується і Порядок №167, який зобов’язував платників податку при розрахунку суми податкових пільг враховувати і експортні операції.

При цьому, податківці повідомляли, що за операціями, які оподатковуються за нульовою ставкою податку (зокрема, експорт) чи за ставкою 7%, сума податкових пільг з ПДВ не обраховується та, відповідно, у (Д6) (додатку 6) не відображається.

Тобто оновлена форма Декларації, зокрема, Додатку 6 не передбачає відображення у ній експортних операції та, відповідно, сум ПДВ, не сплачених до бюджету в зв’язку із застосуванням нульової ставки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202414
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243171
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024216