• Посилання скопійовано

Придбання авіаквитків за дорученням: що з ПДВ?

Турагенція - ТОВ (платник ЄП без ПДВ) за договором доручення від туриста придбає йому авіаквитки на сайті RYANAIR (нерезидент, немає офіційного представництва в Україні з зареєстрованою юрособою). Чи є для турагенції ПЗ з ПДВ? Якщо придбання квитків на сайті Wizz Air – це юрособа, є платником ПДВ в Україні, чи є ПЗ з ПДВ для агенції?

У разі придбання/продажу товарів/послуг за договором доручення, як і у випадку з договорами комісії, діють правила пп. 189.4 ПКУ:

  • база оподаткування визначається за загальними правилами, установленими ст. 188 ПКУ;
  • дата збільшення податкових зобов’язань визначається за загальними правилами, зазначеними у ст. 187 ПКУ.

Втім, відповідно до пп. 201.8 ПКУ право на нарахування ПЗ з ПДВ та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку в порядку, передбаченому ст. 183 ПКУ. Навіть, якщо у платника ПДВ перша подія (зарахування коштів від покупця) відбулася до його реєстрації платником ПДВ, а друга подія відбулася після такої реєстрації платника ПДВ, то податкове зобов’язання з ПДВ за такою операцією не нараховується.

Тобто, якщо СГ не є платником ПДВ, то відповідно в нього не можуть виникати ПЗ з ПДВ аж до моменту реєстрації платником ПДВ. Аналогічно він не має права й на ПК з ПДВ.

Втім в ПКУ передбачено випадки, коли СГ не є платником ПДВ, але все одно має нарахувати та сплатити ПДВ. Так, відповідно до пп. 180.2 ПКУ особа-резидент – отримувач послуг є відповідальним за нарахування та сплату ПДВ, якщо місце постачання отриманих послуг від нерезидента  розташоване на митній території України.

По-перше, звичайна фізособа для цілей р. V ПКУ не є особою, про яку йшла мова вище у нормі. А отримувачем послуг є саме фізособа, а не повірений – турагенція;

По-друге, згідно з УПК №610, якщо послуги перевезення надаються перевізником-нерезидентом, що не має постійного представництва на митній території України, то операції з постачання таких послуг не підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ (незалежно від того, замовнику-резиденту чи замовнику-нерезиденту надаються такі послуги).

Таким чином, у турагенції не виникають ПДВ у разі придбання послуг  як посередник у Wizz Air, адже не є платником ПДВ, так й у RYANAIR, адже такі послуги взагалі не є об’єктом оподаткування ПДВ. Та й знову ж таки – послуги із перевезення має отримувач  фізособа, яка не є платником ПДВ для цілей пп.180.2 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    Сьогодні 16:171
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    Сьогодні 09:1314
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 506
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431