• Посилання скопійовано

Реорганізація постачальника: яка доля податкового кредиту?

Підприємство «С» придбало в підприємства «А» майнові права на об’єкт нерухомості та скористалось податковим кредитом. Потім підприємство « А» створило від себе підприємство «Б», яке і має передати нерухомість підприємству «С». Чи вплине це на право ПК та чи треба коригувати ПН?

Спочатку проаналізуємо, що саме відбулось з юридичної точки зору. 

Згідно з п. 1 ст. 56 ГКУ, суб’єкт господарювання — господарська організація, яка може бути утворена за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, спеціально передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і фізичних осіб шляхом заснування нової господарської організації, злиття, приєднання, виділу, поділу, перетворення діючої (діючих) господарської організації (господарських організацій) з додержанням вимог законодавства.

Відповідно до п. 1 ст. 109 ЦКУ виділом є перехід за розподільчим балансом частини майна, прав та обов’язків юридичної особи до однієї або кількох створюваних нових юридичних осіб. На підставі п. 2 ст. 109 ЦКУ після прийняття рішення про виділ учасники юридичної особи або орган, що прийняв рішення про виділ, складають та затверджують розподільчий баланс.

Отже, підприємство "А" виділило з себе нове підприємство "Б" та наділило його за розподільчим балансом не лише майном, а і певними обов’язками. Зокрема, передати нерухоме майно, передоплату за майнові права, яке отримало ще підприємство "А".  По суті, відбулась заміна виконавця за договором, яке в ЦКУ розглядається як переведення боргу. 

Щодо оформлення переведення боргу слід зазначити таке:

Нагадаємо, що за ст. 520 ЦКУ боржник у зобов'язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом. 

Форма правочину щодо заміни боржника у зобов'язанні визначається відповідно до положень ст. 513 ЦКУ. Так, правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій ж формі, що й правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові. Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні, яке виникло на підставі правочину, що підлягає державній реєстрації, має бути зареєстрований в порядку, встановленому для реєстрації такого правочину, якщо інше не встановлено законом. 

Тобто заміна боржника, яка виникла шляхом виділу, вимагає укладання нового договору (або додаткової угоди) до договору про продаж майнових прав, у якому зазначається, що виконувати зобов’язання з передачі нерухомості буде вже підприємство "Б". 

А тепер подивимось на податкові наслідки в частині ПДВ.

 Прямо така операція ПКУ не врегульована. Тому доводиться шукати роз’яснення від податківців. 

Так, у листі від 22.12.2015 р. № 27403/6/99-99-19-03-02-15 ДПС розглядала ситуацію саме з переведенням боргу за отриманою передоплатою і говорила: 

  • переведення боргу (з перерахуванням авансових платежів від первісного боржника до нового) для первісного боржника є підставою для списання кредиторської заборгованості, сформованої за отриманими авансами; 
  • на дату перерахування коштів та після переводу боргу (в сумі таких перерахованих коштів) об’єкт оподаткування у первісного боржника зникає (відсутня операція з постачання товарів). Відповідно на дату такого перерахування у нього виникає право на коригування податкових зобов’язань з ПДВ, які були нараховані за отриманою передоплатою. Тобто він складає РК, який покупець зобов’язаний використати для зменшення ПК;
  • у нового боржника на дату отримання коштів від первісного виникає обов’язок щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за операціями з постачання.  Тобто він складає нову ПН, яка й надасть покупцю право на податковий кредит.  

Але тут слід звернути увагу на те, що в цій ситуації розглядається випадок, коли  не лише переводиться борг, а й перераховуються кошти в сумі раніше отриманої передоплати новому боржнику. Адже саме на дату перерахування/отримання таких коштів складатимуться РК до старої ПН та нова ПН.  Чи відбулося перерахування коштів від підприємства "А" підприємству "Б" у випадку, який зазначений у запитанні, нам невідомо. Можливо, що на суму такого зобов’язання нове підприємство "Б" отримало інші активи за розподільчим балансом. А дата отримання таких активів в сумі переведеного боргу є важливою, адже, на думку автора, саме на цю дату у первісного боржника виникає право сторнувати раніше визнані податкові зобов’язання, а у нового – визнати нове податкове зобов’язання. Ось чому, на думку автора, важливо оформити заміну боржника новим договором (додатковою угодою), у якому прописати умови переведення боргу. 

Втім, оскільки ситуація, яка наведена в запитанні, прямо не врегульована ПКУ, а листи ДПС мають інформаційний та роз’яснювальний характер, радимо звернутися до ДПС за індивідуальною податковою консультацією. При цьому звернутися за нею варто всім трьом сторонам операції окремо. Адже лише ІПК, надана в письмовій або електронній формі, захистить платника податків, який її отримав, при податковій перевірці (ст. 53 ПКУ). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243301
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024229