• Посилання скопійовано

Доступ до завантаження матеріалів із сайту нерезидента: що з ПДВ та податком на репатріацію?

Юрособа (платник податку на прибуток, платник ПДВ) оформила передплату на сайті резидента США. За умовами передплати передплатник отримує право завантажити 50 будь-яких фотографій на місяць та використовувати їх на умовах ліцензії. Які податки в Україні необхідно сплачувати юрособі-передплатнику при оплаті періодичних платежів нерезиденту?

ПДВ

Згідно з п. 26-1 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абз. 2-7 пп. 14.1.225 ПКУ.

Згідно з ліцензійною угодою нерезидент надає підписнику не ексклюзивне, що не підлягає передачі іншим особам, чинне у всіх країнах світу безстрокове право на використання, зміну (за винятком явно забороненого в цьому документі) і відтворення візуальних матеріалів з урахуванням умов відповідної ліцензії та обмежень, описаних в ліцензійному договорі (оферта).

А саме, п. 5 Договору Стандартна ліцензія на зображення надається для особистого некомерційного використання підписником (не для перепродажу, завантаження, розповсюдження або будь-якого іншого способу комерційного використання).

З огляду на це, вважаємо, що платежі за доступ на сайті для завантаження фото (тобто мова про операції з програмною продукцією - сайтом) не є роялті, адже передплатник внаслідок такого доступу придбаває примірники (копії, екземпляри) об'єктів інтелектуальної власності – фото, у т.ч. в електронній формі, для використання за своїм функціональним призначенням для кінцевого споживання. А це умови невизнання платежів роялті згідно з абз. 4 пп. 14.1.225 ПКУ.

З 01.01.2018 р. в п. 26-1 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ уточнено, що під звільнення ПДВ потрапляє не лише постачання інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів, але також і доступ до них.

Втім, податківці висувають певні правила щодо такого доступу. Так, виходячи із ІПК від 16.05.2018 р. №2183/6/99-99-15-03-02-15/ІПК і від 16.05.2018 р. №2185/6/99-99-15-03-02-15/ІПКвід 05.04.2018 р. №1384/6/99-99-15-03-02-15/ІПК така ПДВ-пільга з операції щодо доступу до інформаційного продукту на сайті діє тільки в тому випадку, якщо скориставшись доступом до контенту, інтернет-сайту або онлайн-сервісу покупець отримує програмну продукцію (її копію).

Якщо ж доступ обмежується тільки наданням права на пошук, обробку, отримання інформації та інші дії без фактичного постачання програмної продукції (її копії), то така операція вважається операцією з подання послуг з пошуку, обробки, отримання інформації (пп. «в», «д» п. 186.3 ПКУ) і, відповідно, оподатковується ПДВ в загальному порядку — за ставкою 20%. При отриманні від нерезидента послуг з надання доступу до інформаційних продуктів, які знаходяться на веб-сайтах, через мережу Інтернет, резидент - отримувач таких послуг, відповідно до п. 180.2 ПКУ, є відповідальною особою за нарахування та сплату ПДВ до бюджету.

При цьому для цілей п. 26-1 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ до програмної продукції відносяться:

  • результат комп'ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп'ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них;
  • примірники (копії, екземпляри) комп'ютерних програм, їх частин, компонентів у матеріальній та/або електронній формі, у тому числі у формі коду (кодів) та/або посилань для завантаження комп'ютерної програми та/або їх частин, компонентів у формі коду (кодів) для активації комп'ютерної програми чи в іншій формі;
  • будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу;
  • криптографічні засоби захисту інформації.

Ясна річ, що фото не є програмною продукцією, а є об'єктом інтелектуальної власності. А тому, якщо дотримуватися фіскальної позиції ДПС, слід нараховувати ПДВ за ставкою 20% на суму передплати, адже внаслідок доступу до сайту резидент завантажує інформацію, яка не є не програмною продукцією.

Погодитися із позицією податківців ми не можемо.  Адже в абз. 1 п. 26-1 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ сказано про звільнення від ПДВ операції з програмною продукцією, а це і є сайт, плата за який не вважається роялті згідно з абз. 2-7 пп. 14.1.225 ПКУ. А надалі в абз. 3 п. 26-1 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ уточняється, що мова також про доступ до інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів.

Ніякої вимоги про необхідність при наявності доступу завантажувати програмну продукцію у п. 26-1 підрозділу 2 р.ХХ ПКУ немає. Тому, вважаємо, що оплата доступу до сайту для завантаження фото є операцією з програмною продукцією, плата за яку не вважається роялті згідно з абз. 4 пп. 14.1.225 ПКУ, а тому така операція є звільненою.

Крім цього зауважимо, що суд визнав недійсною ІПК від 05.04.2018 р. №1384/6/99-99-15-03-02-15/ІПК щодо розмежування на завантаження та просто пошук інформації на сайті при доступі до сайту для цілей ПКУ, та зазначив, що слід виходити із того чи є платіж роялті, чи ні (Постанова Шостого апеляційного адмінсуду від 25.07.2019 р. по справі №826/8167/18).

З огляду на вищевказане радимо отримати власну ІПК, й при отриманні негативної відповіді, скориставшись аргументами вищенаведеного суду, оскаржити її у судовому порядку. Аби відразу не оподатковувати ПДВ такі операції й доводити свою правоту при перевірці, або вже у суді.

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

 

Податок на репатріацію

Оскільки вище ми визначили, що платежі за доступ на сайт не є роялті, то вважаємо, що це виручка нерезидента за надання послуг із доступу на сайт. А тому згідно з виключенням у пп. «й» пп. 141.4.1 ПКУ дохід нерезидента у вигляді  виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту від такого нерезидента, не є доходами, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, а тому не підлягають оподаткуванню на території України.

Детально про доходи нерезидента у вигляді виручки та необхідність отримання довідки від такого нерезидента ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024281
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202438
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202468
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202433
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427