• Посилання скопійовано

Реімпорт товару: нюанси оподаткування ПДВ

Підприємство здійснювало продаж товарів вартістю менше 150 євро (відповідно МД не оформлювалася та складена ПН за пр. 198.5 ПКУ). Наразі частина цих товарів повертається у режимі реімпорту, при цьому вартість деяких товарів тепер перевищує 150 євро (складається МД при ввезені). Як оподатковується ПДВ така операція?

Згідно з пп. 206.3 ПКУ операції з ввезення товарів у митному режимі реімпорту звільняються від оподаткування ПДВ, крім операцій із ввезення відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 78 МКУ, що оподатковуються ПДВ за ставкою 20% або 7% (пп. 194.1.1 ПКУ).

Зокрема, якщо товари, що були поміщені у митний режим експорту (остаточного вивезення) і повертаються особі, яка їх експортувала, у зв’язку з невиконанням (неналежним виконанням) умов зовнішньоекономічного договору, згідно з яким ці товари поміщувалися у митний режим експорту, або з інших обставин, що перешкоджають виконанню цього договору, якщо ці товари:

а) повертаються на митну територію України у строк, що не перевищує шести місяців з дати вивезення їх за межі цієї території у митному режимі експорту;

б) перебувають у такому самому стані, в якому вони оформлені у митний режим експорту, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування, зберігання та використання (експлуатації), внаслідок якого були виявлені недоліки, що спричинили реімпорт товарів.

Отже, незалежно від того, чи повертаються товари у режимі імпорту чи реімпорту, резиденту доведеться сплати ПДВ при ввезені таких товарів назад в України (відповідно сума ПДВ відноситься до податкового кредиту платника податку).

Сума сплаченого ПДВ відображається записом Дт 377 Кт 311, а віднесення відповідної суми до ПК – Дт 641 Кт 377. Оприбуткування товару назад на склад здійснюється за тією ж вартістю за якою його було списано (запис Дт 902 «Собівартість реалізованих товарів» Кт 281 «Товари на складі» методом «червоне сторно»). Повернення товару покупцем-нерезидентом відображається записом Дт 704 «Вирахування з доходу» Кт 362 «Розрахунки з іноземними покупцями».

При цьому необхідно зважати на те, як в подальшому такі товари будуть використовуватись:

  • якщо повернуті товари в подальшому призначаються для їх реалізації на території України (оподатковувана операція), то нараховувати ПЗ з ПДВ не потрібно. Окрім цього, оскільки раніше платником податку було нараховано ПЗ з ПДВ (використання товарів в операціях, що не є об'єктом оподаткування), то такий платник має право скласти РК до ПН складеної з типом причини "8" і відкоригувати суму нарахованих ПЗ, зважаючи на те, що такі товари тепер планується використовувати в оподаткованих операціях. Як складати такий РК ми розглядали тут;
  • у разі подальшого постачання таких товарів нерезидентам без складання МД (вартість до 150 євро), то платник податку зобов'язаний нарахувати ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ на суму ПДВ, що було сплачено при імпорті (реімпорті) таких товарів;
  • а ось, якщо такі товари в подальшому будуть постачатись нерезиденту з оформленням МД (зокрема, операція з експорту є об'єктом оподаткування ПДВ, хоч і за нульовою ставкою), то нараховувати ПЗ з ПДВ не потрібно, оскільки вони є використаними в оподатковуваних операціях. Окрім цього, вважаємо, що платник податку як і у першому варіанті має право відкоригувати нараховану раніше суму ПЗ з ПДВ, зважаючи на те, що тепер ці товари використовуються в оподатковуваних операціях.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 724
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432