• Посилання скопійовано

Як скласти зведену ПН на постачання товарів за ціною, нижчою за ціну їх придбання?

Який порядок складання зведеної податкової накладної на перевищення бази оподаткування над фактичною ціною придбання товарів, якщо протягом місяця було реалізовано певний асортимент товару різним покупцям нижче ціни придбання такого товару?

Податківці у підкатегорії 101.17 «ЗІР» нагадують, що у разі постачання товарів/послуг, база оподаткування яких, визначена відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг (зокрема, якщо база оподаткування визначається виходячи із ціни придбання товарів/послуг), тобто ціна придбання товарів перевищує фактичну ціну їх постачання, постачальник може скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену ПН з урахуванням сум ПДВ, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо за кожною операцією з постачання товарів/послуг (пп. 201.4 ПКУ).

Платник ПДВ може скласти:

  • або окрему ПН на кожну операцію постачання товарів нижче ціни придбання, і тоді вона не буде зведеною,
  • або одну зведену ПН на всі операції постачання товарів нижче ціни придбання за певний період (тиждень, 10 днів або звітний місяць тощо), і тоді у ній проставляється відповідна позначка щодо зведеної ПН. У такому разі у зведеній ПН збирається весь асортимент товару, проданого за цінами, що нижчі ціни придбання. На кожну номенклатурну позицію товару складаються окремі рядки зведеної ПН, причому для товару однієї номенклатури, придбаного або проданого за різними цінами, теж складаються окремі рядки ПН.

У ПН (в тому числі зведеній), яка складена на суму такого перевищення, у реквізиті «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини»  зазначається код ознаки «3» та зазначається тип причини «15» - Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання.

Така ПН отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої ПН, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані – найменування, індивідуальний податковий номер, номер філії, податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта.

У графі 2 – опис (номенклатура) товарів/послуг постачальника (продавця), крім опису (номенклатури) товарів/послуг, також зазначається: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання» - тобто дане формулювання додається до найменування товарів.

Графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 12 не заповнюються відповідно до п. 16 Порядку №1307.

Інші графи такої зведеної ПН заповнюються без особливостей.

Звертаємо увагу, що графа 6 (кількість товару) також заповнюється за загальними правилами, незважаючи на те, що графи 4 та 5 (щодо одиниці виміру) не заповнюються. Кількість товару у графі 6 зведеної ПН має відповідати кількості товару, проданого за ціною нижче ціни придбання.

У графі 7 щодо ціни постачання проставляється сума перевищення ціни придбання товару над фактичною ціною його продажу – на підставі п. 15 Порядку №1307.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202417
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243211
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024217