• Посилання скопійовано

Суму ПДВ віднесено на витрати: як виправити помилку?

Підприємство, платник ПДВ та податку на прибуток, в 2018 році не відобразило ПК за придбану електричну енергію, а всю суму включило до складу витрат. Як обліковувати суму ПДВ? Як виправити помилку?

Облік ПДВ

У першу чергу варто зауважити, що ані П(С)БО, ані Інструкція №141, не містять окремих правил щодо відображення в обліку податкового кредиту та податкового зобов’язання з ПДВ за касовим методом. А отже, потрібно діяти за загальними правилами відображення ПДВ у бухобліку.

Зокрема, згідно з п. 8 Інструкції №141 при неотриманні від продавця (постачальника) податкової накладної на отримані послуги, зареєстрованої в ЄРПН в терміни, встановлені податковим законодавством, сума ПДВ відображається за дебетом субрахунку 644 «Податковий кредит», аналітичний рахунок «Податковий кредит непідтверджений», у кореспонденції з кредитом рахунків обліку зобов’язань.

Однак, варто звернути увагу, що за пп. 201.11 ПКУ підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту без отримання податкової накладної, є рахунок, який виставляється платнику податку за послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами.

Отже, право на ПК у покупця електричної енергії, що визначається згідно з показниками лічильників, виникає за датою отриманим рахунку від такого постачальника навіть без наявності ПН. Отже, платник податку при отриманні акту (рахунку) відразу відносить суму ПДВ до Дт субрахунку 641 «Розрахунки за податками».

 

Звітність з ПДВ

Відповідно у разі, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (а в даному випадку - рахунку на підставі пп. 201.11 ПКУ), таке право зберігається за ним протягом 1095 календарних днів з дати складення податкової накладної.

Тож платник податку або може подати уточнюючу декларацію з ПДВ за будь - який період після дати виникнення права на ПК, або включити суму ПДВ до ПК звітної податкової декларації з ПДВ.

 

Виправлення помилки в бухобліку

За п. 4, 5 П(С)БО 6 виправлення помилок, допущених у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого  прибутку  на  початок  звітного  року,  якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого   прибутку (непокритого збитку) та повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінзвітності.

Отже, на 1 січня звітного року (в даному випадку - це 2019 рік) підприємство складає бухгалтерську довідку із коригуванням показника на рахунку 44 та відповідного рахунку, показники якого призвели до необхідності коригування. Зважаючи на те, що фактично було завищено суму витрат, та занижено суму податкового кредиту то в бухобліку виправлення здійснюється записом: Дт 641 Кт 44 – на суму ПДВ.

При цьому, подання уточнюючої форми фінзвітності не передбачено, а наслідки виправлення станом на 1 січня відображаються в балансі за той звітний період, у якому помилку було знайдено та виправлено.

 

Виправлення декларації з податку на прибуток

Оскільки виправлення помилок призводить до змін у показниках декларації на прибуток, то, відповідно, виникає необхідність внесення виправлень і до податкової звітності. Наразі є два шляхи для цього за пп. 50.1 ПКУ: 

  • виправити помилки шляхом подання уточнюючого розрахунку до декларації (тобто, декларації з поміткою «Уточнююча» щодо її форми);
  • виправити помилки у поточній декларації за той звітний період, коли вони були знайдені (шляхом складання додатку ВП до такої декларації). 

У разі подання уточнюючої декларації з податку на прибуток в заголовній частині здійснюється позначка «уточнююча». У рядках 1 – 25 такої уточнюючої декларації зазначаються правильні показники, які підлягають декларуванню у періоді, що уточнюється. А у рядках 26-34 зазначається результат виправлення помилки та суми штрафу, якщо така помилка призвела до збільшення податкових зобов’язань.

Детальніше про виправлення помилки ми писали тут.

Наостанок нагадаємо, що на момент підготовки консультації є така інформація про скасування Інструкції № 141. Цей наказ набере чинності з дня його опублікування (на момент підготовки консультації він ще не опублікований).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243811
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024248