• Посилання скопійовано

У ПН відкоригували ціну, щоб вийти на суму авансу: чи буде податковий кредит у покупця?

Постачальник зареєстрував податкову накладну, у якій значення графи 10 (обсяг постачання) на 0,03 грн відрізняється від видаткової накладної. Чи має право покупець на податковий кредит за такою податковою накладною?

Питання правомірності віднесення суми ПДВ до ПК покупця за податковою накладною, у якій є різниця  вартісних показників у співвідношенні з первинними документами, ДФС розглядала у ІПК від 14.09.2018 р. №4044/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

У ній податківці зазначали, що для отримувача товарів (послуг) підставою для нарахування сум податку, що відносять до податкового кредиту, є податкові накладні (за допомогою яких можливо ідентифікувати здійснену операцію), отримані з ЄРПН і сформованих на підставі первинних бухгалтерських документів.

При цьому, покупець не має права на ПК у разі, якщо у ПН допущено помилку в обов'язкових реквізитах, визначених пп. 201.1 ПКУ, якщо помилки в реквізитах такої накладної заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, навіть за умови реєстрації такої податкової накладної в ЄРПН.

Тобто чіткої відповіді, можна чи ні, податківці у цій консультації, на жаль, не надали.

Натомість в інших роз’ясненнях вони зазначали, що вартісні показники податкової накладної повинні містити не більше двох знаків після коми. А ось для кількісних показників такого обмеження немає. Необхідною кількістю знаків після коми у кількісному показнику вважається така кількість, якої достатньо для правильного розрахунку вартісного показника у графі 10 податкової накладної.

Тобто, можна зробити висновок – для того, щоб вийти на правильні суми в ПН (зокрема, при частковій оплаті), коригувати краще не вартісні, а кількісні показники.

Водночас, на сьогодні ДФС реалізовано можливість реєстрації в ЄРПН податкових накладних, в графі 7 яких зазначено ціну постачання одиниці товару (послуги) з більше ніж двома знаками після коми. І якщо цим скористатися, то податківці, хоча і продовжують наполягати на тому, що вартісні показники слід зазначати із двома знаками після коми, не позбавлятимуть права на податковий кредит – про що ми писали тут.

Але якщо ціна в ПН була зазначена правильно, а неправильно зазначено обсяг постачання (більше на 3 копійки), і наміру робити розрахунок коригування до ПН у постачальника немає, можна скористатися наступною консультацією:

У ІПК від 11.07.2017 р. №1095/ІПК/10/04-36-12-01-16 податківці зазначали, що розрахунок вартісного показника, у якому внаслідок добутку показників граф 6 та 7 податкової накладної отримується число, за яким кількість знаків після коми перевищує 2, вважається правильним, якщо з метою скорочення такої кількості знаків до другого знаку після коми округлення не призводить до збільшення такого знаку на "1" (одиницю). Тобто, якщо мова йде про одиницю у графі 10 – то мова йде про 1,00 грн.

Тобто, якщо в результаті перемноження показників граф 6 і 7 податкової накладної виходить погрішність в обсязі постачання (графа 10 податкової накладної) на 1 гривню і більше, то податкова накладна вважається складеною неправильно.

Отже, зважаючи на зазначені вище роз’яснення податківців можна зробити висновок, що у разі, якщо внаслідок округлення показників графи 6 та 7 податкової накладної показник у графі 10 відрізняються від суми зазначеної у первинному документі не більше ніж на 1 гривню, то така податкова накладна не вважається помилковою. Відповідно, покупець має право на ПК з ПДВ, який зазначено у такій податковій накладній.

Проте варто звернути увагу, що такі консультації податківців є індивідуальними для того платника, який безпосередньо їх отримав. А законодавчі документи (зокрема, ПКУ та Положення №1307) не містять критеріїв, за якими можна визначити, чи заважає помилка ідентифікувати здійснену операцію, чи ні. Тому все ж таки радимо отримати у податківців з даного запитання власну ІПК і діяти за нею.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243221
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024219