• Посилання скопійовано

Місце постачання митно-брокерських послуг та послуг із зберігання товару: що з ПДВ?

Підприємство надає послуги нерезиденту із зберігання товарів на митно-ліцензійному складі (місцезнаходження складу за територією України на території спеціальної митної зони) та митно-брокерські послуги. Чи виникає об’єкт оподаткування ПДВ за такими операціями?

Згідно з пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

 

Послуги із зберігання на митно-ліцензійному складі

Відповідно до пп. «а» пп. 186.2.1 ПКУ місцем постачання послуг, що є допоміжними у транспортній діяльності: навантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види послуг, є місце фактичного постачання послуг, пов'язаних з рухомим майном.

Зважаючи на те, що територія митно-ліцензійного складу знаходиться за межами митної території України, відповідно місце постачання послуг із зберігання рухомого майна на такому складі знаходиться за межами митної території України.

Тож такі послуги не є об’єктом оподаткування ПДВ в розумінні пп. 185.1 ПКУ. Тому на такі послуги складати ПН та визнавати ПЗ з ПДВ не потрібно.

 

Митно-брокерські послуги

Податківці у консультації від 30.12.2015 р. № 3897/10/25-01-15-01-09 роз’яснювали, що послуги митних брокерів не відносяться до послуг, що передбачені абз. «ж» пп. 186.3 ПКУ.

Таким чином, місце постачання таких послуг визначається за пп. 186.4 ПКУ, а саме - за місцем реєстрації постачальника таких послуг. Оскільки надавач послуг є резидентом, то надані ним митно-брокерські послуги (в тому числі і нерезиденту) вважаються такими, що надані на території України. Відповідно такі послуги підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 20% від бази оподаткування із складанням і реєстрацією ПН як на постачання послуг неплатнику ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.202425
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.20248
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024180
  • Особливості ПДВ в разі оплати фізособою за послуги, надані бюджетній установі
    Фізособа – працівник бюджетної установи оплатила зі свого особистого банківського рахунку на рахунок ТОВ (платник ПДВ) за послуги у сфері інформатизації за укладеним із даною установою та ТОВ договору про надання послуг. Як провести даний платіж в бухобліку? Як нарахувати ПДВ, якщо є виписаний рахунок і акт про надання послуг, а оплата надійшла не з бюджетного рахунку?
    12.04.202425
  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024601