• Посилання скопійовано

Якою датою складати РК до помилкової податкової накладної?

Постачальник у грудні 2018 р. склав ПН на суму більшу, ніж повинен був. Покупець помилково включив ПН до податкового кредиту у грудні 2018 р. У лютому 2019 р. постачальник прислав на реєстрацію РК від 31.01.2019 р. до неправильної ПН за 15.12.2018 р. на зменшення. Якою датою складається РК до помилкової ПН? Чи потрібно покупцю уточнити декларацію з ПДВ за грудень 2018 р.?

Відповідно до п. 201.1 ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений п. 201.10 ПКУ термін.

Відповідно до п. 201.10 ПКУ податкова накладна, яка містить помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ  (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту. Податкова накладна з неправильною сумою не може ідентифікуватися з госпоперацією та не відповідає первинним документам.

Щодо дати складання РК для виправлення помилок прямих норм у ПКУ немає. Податківці неодноразово вказують на те, що РК складається на дату виявлення та виправлення помилки, зокрема, у «ЗІР», підкатегорії 101.15 у питаннях: «Як заповнити розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної у разі виправлення помилки, допущеної у полях верхньої лівої частини податкової накладної?» та «Який порядок виправлення помилки, допущеної в податковій накладній, а саме в полі «Індивідуальний податковий номер»?», а також в ІПК від 10.10.2018 р. №4368/6/99-99-12-02-01-15/ІПК.

За умовами запитання РК складається на дату 31.01.2019 р.

Оскільки ПН з неправильною сумою не може вважатися правильною, то її не можна було включати до складу податкового кредиту у грудні 2018 р. Це можна буде зробити лише у тому періоді, коли буде зареєстрований РК до такої накладної. Отже,  покупцю потрібно уточнити декларацію з ПДВ за грудень 2018 р., виключивши з неї цю податкову накладну, та включити правильну суму податкового кредиту у декларацію того періоду, коли буде зареєстровано зменшуючий РК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відступлення права вимоги: що з ПДВ?
    Підприємство 1 передплатило за послуги підприємству 2 (ПН зареєстрована, але послуги не отримані). Підприємство 1 винне також підприємству 3 компенсацію за відновлення об’єкта оренди. Укладено тристоронню угоду про відступлення права вимоги, за якою підприємство 1 повернуло оплату підприємству 3 в рахунок компенсації. Причому підприємство 1 зникло. Що з ПДВ у підприємств 1 та 3?
    18.03.2024184
  • Експорт послуг комп’ютерного програмування: що з ПДВ?
    ФОП на загальній системі, платник ПДВ, надає нерезиденту послуги комп’ютерного програмування. Чи оподатковується така операція ПДВ? Якщо так, то як виправити помилку, якщо ПДВ не нараховувалося?
    13.03.202432
  • Чи нараховувати компенсуюче ПДВ при експорті права на користування комп’ютерною програмою?
    ТОВ - платник ПДВ розробляє програмне забезпечення, обліковуючи витрати (зарплата, амортизація комп’ютерів, послуги сторонніх організацій) на субрахунку 154. Після створення ПЗ обліковуватиметься на субрахунку 125. ТОВ надаватиме нерезиденту невиключне право на користування ПЗ (необ’єктні послуги щодо ПДВ). Чи нараховувати ПДВ за пп. 198.5 і пп. 199.1 ПКУ?
    12.03.202424
  • Чи складати ПН на помилковий платіж та РК на його повернення?
    На рахунок юрособи-платника ПДВ 05.02.2024 р. надийшли кошти у сумі 250 тис. грн від колишнього покупця ФОП - неплатника ПДВ, з яким розірвано відносини. ФОП у призначенні платежу помилково вказав "Оплата за товар". ФОП-покупець надав листа про помилку з проханням повернути кошти. Кошти повернули 04.03.2024 р. Які строки встановлені для повернення помилкових коштів, та якщо між контрагентами немає договірних відносин (або договір уже розірвано), чи нараховують ПЗ з ПДВ?
    11.03.20241 9171
  • Чи звільняється від оподаткування ПДВ операція з продажу дистриб’ютором товару дилеру в рамках проєкту МТД?
    Організація ESP – єдиний дистриб’ютор товарів і має дилерів. Дилер отримує кошти, які звільнені від ПДВ у рамках міжнародно-технічних договорів. Організація ESP буде продавати дилеру свій товар. Чи є ця операція звільнена від ПДВ?
    27.02.202433