• Посилання скопійовано

Як в ПН зазначати номенклатуру з артикулом, якщо в видатковій накладній це окрема колонка?

Чи правильно в ПН зазначена номенклатура з артикулом, якщо в видатковій накладній вsy знаходиться в окремій колонці? Наприклад, у видатковій – Вал Gaspardo, в окремій колонці «Артикул» – G15225131, а в ПН у колонці «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» – Вал Gaspardo <G15225131>?

Насамперед зазначимо, що артикул товару - це умовна познака, яку присвоюють товару для відображення його особливостей та відмінності від іншого аналогічного виду товару.

 

Для позначення артикулу застосовуються цифри, різні назви та імена, окремі літери й поєднання літер (що не утворюють слів), цифри з літерами, назви з цифрами й інші комбінації.

 

З плином часу умовне позначення настільки асоціюється з товаром, що, називаючи артикул, мають на увазі товар з усіма його якісними особливостями та властивостями. Артикул присвоюється товару лише після виявлення ​​доцільності виробництва та на товар затверджено технічні умови. Артикул зазначається в прейскурантах, стандартах, рахунках, договорах, товарних ярликах, кипних картах, а в деяких випадках – на самому товарі.

У податковій накладній зазначаються обов'язкові реквізити, встановленні в п. 201.1 ПКУ, зокрема:

  • опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;
  • код товару згідно з УКТ ЗЕД.

Відповідні вимоги містять пп. 1 та 2 п. 16 Порядку №1307.

У пп. 2 п. 16 Порядку №1307 зазначено, що в графі 3.1 податкової накладної зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД на всіх етапах постачання товарів/послуг.

Класифікація товарів в УКТ ЗЕД здійснюється за правилами, викладеними у додатку до Закону «Про Митний тариф України».

Ці правила полягають у тому, що назви розділів, груп та підгруп наводяться лише для зручності користування УКТ ЗЕД. Для юридичних цілей класифікація товарів в УКТ ЗЕД здійснюється виходячи з назв товарних позицій та відповідних приміток до розділів чи груп і, якщо цими назвами не передбачено іншого, відповідно до таких правил.

Отже, найменування товарної позиції УКТ ЗЕД може зазначатися дуже узагальнено навіть порівняно з первинними документами. При цьому назва підгрупи може зазначатися як «інші» в межах назви розділу чи груп.

Тому вирішальним є саме код УТК ЗЕД, який необхідно зазначати у податковій накладній, оскільки найменування товарної позиції поширюється на загальні характеристики певного товару.

ДФС в ІПК від 05.07.2018 р. №2979/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляє, що реквізит «Опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг» податкової накладної має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг.

 

При цьому вимоги для зазначення обов'язкового реквізиту «Опис (номенклатура) товарів/послуг» не містять пояснень щодо зазначення інших ніж назва товару/послуги додаткових характеристик: моделі, артикула, торгової марки, назви виробника, матеріалу виготовлення, розміру, габаритів тощо.

 

У ситуації, що розглядається, зазначення артикула товару в реквізиті «Опис (номенклатура) товарів/послуг» податкової накладної не є помилкою.

Також про відмінності найменування товару у прибуткових та видаткових документах читайте тут,  тут, а також тут>> 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024901
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248875
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432