• Посилання скопійовано

Розблокування РК та сума перевищення: як відновити ліміт реєстрації ПН/РК?

РК на зменшення податкових зобов'язань датовані 17.11.2017 р., але 27.11.2017 р. заблоковані. За рішенням комісії частина РК розблоковані у січні 2018 р. За рішенням суду у листопаді 2018 р. в декларації такі РК відображені за правилами ПКУ, але у Витягу суми потрапили до рядка 6, через що позбавили підприємство реєстраційного ліміту. Як повернути реєстраційний ліміт?

Маємо ситуацію: є підприємство – платник ПДВ, який склав РК у листопаді 2017 року. Ці РК були заблоковані. Як вони мали відображатися в декларації з ПДВ за листопад? Відповідь – ніяк. Адже для постачальника за ст. 192 ПКУ право зменшити ПЗ з ПДВ з'являлося лише за фактом реєстрації РК (якого на той момент не було). 

Не потрапляли вони і до ЄРПН (через блокування). А тому на суму реєстраційного ліміту такі РК у листопаді 2017 року не могли вплинути жодним чином. Якщо це не так, то має місце помилка з боку податківців, про що слід або подавати скаргу, або звертатися до суду.  

Що далі? А далі все залежало від того, чи оскаржувалося рішення про блокування і коли подавалися документи про таке оскарження. Адже вже у січні 2018 року податківці наголошували: пояснення і копії документів до податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких у Реєстрі зупинено до 1 грудня 2017 року, платниками не подаються.

Припустимо, що все ж таки подати документи встигли у 2017 році і за ними було прийнято рішення (ще за старим порядком) про розблокування. У такому випадку розблокування повинно було відбутися датою, коли РК було надіслано до реєстрації. Тобто, до ЄРПН вони мали потрапити "заднім числом" у листопаді 2017 р. Саме так діяло на той момент програмне забезпечення СЕА ПДВ.  Не зважаючи на те, що за законом реєстрацію РК треба було проводити  у день настання однієї з таких подій:

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • прийнято та набрало чинності рішення про реєстрацію в ЄРПН;
  • набрання рішенням суду законної сили про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН. 

Якщо ж ні, і до ДФСУ або навіть до суду довелося звертатися у 2018 році, тут  слід теж уважно дивитися, якою датою такий РК фактично було внесено до ЄРПН. 

До факту такої реєстрації у платника не було можливості зменшити власні ПЗ з ПДВ в декларації (у іншому випадку – це помилка, яку треба виправляти за п. 50.1 ПКУ, шляхом подання уточнюючого розрахунку). 

Після розблокування слід діяти так: якщо РК фактично було зареєстровано у листопаді 2017 (тобто, заднім числом), то в місяці такого розблокування треба було подати уточнюючий розрахунок до декларації за листопад 2017, де й відобразити такий РК. Якщо ж реєстрація відбулася в січні 2018, то відобразити такий РК можна було лише в декларації за січень 2018 р., тобто, у місяці фактичної реєстрації. 

Щодо реєстраційного ліміту, то він до моменту реєстрації РК не повинен був змінюватися на суму ПДВ, яка в ньому зазначена. 

Реєстрація РК на зменшення з певною сумою ПДВ, зазначеною в ньому, призводить до збільшення суми, на яку платник взагалі має право реєструвати ПН/РК (реєстраційного ліміту). Це передбачено п. 200-1.3 ПКУ за рахунок показника ΣНаклВид.

Але в формулі, за якою рахується така реєстраційна сума, не один показник. Ще однією зі складових частин, які впливають (зменшують) реєстраційну суму, є показник ∑Перевищ. І за ПКУ ∑Перевищ – це загальна сума перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН. 

Якщо реєстрація РК відбулася датою прийняття рішення комісією ДФСУ або судом, то в тому ж місяці він відображається в декларації, тож, на показник «сума перевищення», який є складовою у формулі визначення реєстраційного ліміту, таке розблокування не повинно було виплинути – жодної різниці між ПЗ, задекларованим і зареєстрованим в такому місяці, не виникає.  Якщо виникло – це помилка податківців, яку знову ж таки доведеться оскаржувати. 

Інша ситуація із реєстрацією «заднім числом». Адже декларацію з ПДВ за листопад 2017 року вже було подано, в ній цих РК немає, а в ЄРПН вони вже є!  

Тобто, до подання уточнюючого розрахунку до декларації за листопад 2017 р. реєстраційний ліміт у підприємства буде змінено одразу на два показники: на одну й ту ж суму збільшений (за рахунок показника ΣНаклВид)  і зменшений (за рахунок показника ∑Перевищ) .

Як тільки підприємство такий уточнюючий розрахунок подасть і податківці його проведуть в СЕА ПДВ, сума реєстраційного ліміту збільшиться (відновиться).  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243351
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024229