• Посилання скопійовано

Коригування податкових зобов'язань за бухгалтерською довідкою

Покупцю відвантажено товар, нараховані податкові зобов'язання з ПДВ. Покупець виявився фіктивним, тож товар було повернуто працівниками поліції. Як відкоригувати податкові зобов'язання з ПДВ?

Враховуючи умови запитання, платник ПДВ за першою подією (згідно з п. 187.1 ПКУ) датою відвантаження товарів нарахував ПЗ з ПДВ, виписав ПН та зареєстрував її у ЄРПН.

Підстави, які дають право відкоригувати ПЗ з ПДВ платнику податку, зазначені у ст. 192 ПКУ. Постачальник має право зменшити суму ПЗ за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений перерахунок. А відбувається перерахунок лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.

Якщо передбачається зменшення суми ПЗ з ПДВ розрахунок коригування, складений до податкової накладної, яка виписана на отримувача - платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем товарів. Як наслідок, якщо отримувач не може здійснити реєстрацію РК в Єдиному реєстрі, постачальник не має підстав зменшити ПЗ з ПДВ. ПКУ не передбачено виключень щодо зменшення ПЗ з ПДВ у разі повернення товару постачальнику правохоронними органами.

Але, якщо товар повертається правохороними органами, про що свідчить акт про повернення і зарахування товару на баланс, у постачальника зникає об’єкт оподаткування ПДВ. Як наслідок, на дату складання акта про повернення товару, на наш погляд, виникають підстави відкоригувати визнані раніше ПЗ з ПДВ на підставі бухгалтерської довідки (див. зразок).

Затвердженої форми довідки не має, але важливо, щоб цей документ передбачав всі обов’язкові реквізити первинного документа (перелік реквізитів наводиться у ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік). 

Отже, таке коригування ПДВ не відображається в декларації з ПДВ, тому що з однієї сторони є підстава для складання РК відповідно до п. 192.1 ПКУ, адже товар фактично було повернуто, проте враховуючи фіктивний статус покупця-платника ПДВ, дочекатися від нього зареєстрованого РК в ЄРПН неможливо. І якщо РК не складається і не реєструється в ЄРПН, то виходить, що такі дії не впливають на реєстраційну суму в СЕА з ПДВ. Відповідно, суму ПДВ доведеться просто списати до складу витрат.

Зразок

Бухгалтерська довідка за грудень 2018 року

Коригування ПЗ з ПДВ на підставі акту про повернення товару  правохороними органами

 

з/п

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума, грн

1.

Коригування ПЗ з ПДВ

949

641/ПДВ

10000,00

 

Виконавець                                           Головний бухгалтер                                                 

                       (підпис)                                                                 (підпис)

 

05.12.2018 р.

Бухгалтерські проведення за умовами операції будуть такими:

1.

Повернуто товар

(на підставі акту про повернення)

704

704

685

641/ПДВ

 

 

 60000,00

-10000,00

2.

Коригування ПЗ з ПДВ

(на підставі бухдовідки)

949

641/ПДВ

 100000,00

 

3.

 

Оприбутковано товар на склад - операція сторно

901

281

 30000,00

4.

Відображено залік заборгованостей

685

361

 60000,00

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242461
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024208